Головна > Текстові публікації
23 вересня 2020, 16:27

Медичне самоврядування та додаткові умови запобігання незаконному полюванню

На засіданні 23 вересня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув майже 20 законопроєктів, які пропонують зміни до чинного законодавства України.

Такими, що не суперечать праву ЄС та міжнародним зобов’язанням України у сфері євроінтеграції, Комітет назвав такі проєкти:

Проєкт Закону №3196 щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України. За висновком Комітету, документ за метою відповідає цілям Угоди про асоціацію, проте потребує суттєвого доопрацювання щодо форми реалізації заявленої мети, відповідно до наданих Комітетом зауважень.

Законопроєкт №3892 про відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень. Документ визначає підстави та умови надання соціальної допомоги людям, які постраждали від кримінальних правопорушень. Комітет ухвалив висновок, що документ відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №3893 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення механізму відшкодування шкоди потерпілим від насильницьких кримінальних правопорушень. Проєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції — вирішив Комітет.

Законопроєкт №2477 про внесення змін до Митного кодексу України у зв'язку з ухваленням Закону України «Про стандартизацію». Автори проєкту кажуть, що законопроєкт розроблено з метою приведення національного законодавства зі стандартизації у різних сферах до міжнародних та європейських вимог. Цей документ, за висновком Комітету, також не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Такий самий висновок члени Комітету ухвалала і щодо Проєкту Закону №3715, який пропонує виключити можливість здійснювати закупівлі без використання електронної системи закупівель. Він не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №3957. Документ пропонує збільшити граничні строки для оприлюднення річної фінансової звітності й аудиторських звітів великих і середніх підприємств, а також тих підприємств, що працюють у видобувних галузях. Документ, за висновком Комітету, не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребує доопрацювання в частині усунення неузгодженостей щодо строків складання та оприлюднення суб'єктами господарювання, що працюють у видобувній промисловості, звітів про платежі на користь держави.

Проєкт Закону №3958 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо мінімізації корупційних ризиків і недопущення обмеження конкуренції на ринку природного газу. Проєкт визначає методику формування стартової ціни продажу природного газу, що буде реалізовуватися на біржових аукціонах. Члени Комітету ухвалали висновок, що проєкт не суперечить праву ЄС і потребує доопрацювання з урахуванням висловлених зауважень Комітету. У той же час, відповідно до пункту 5 Додатку ХХVII-A Угоди про асоціацію, Україна зобов’язана провести консультації з Європейською Комісією щодо сумісності законопроєкту з правом ЄС.

Проєкт Закону №4066 про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку України. Документ, зокрема, пропонує норми щодо прозорого призначення членів Регулятора комунікаційних послуг на відкритих конкурсних засадах. Документ не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції — вирішив Комітет, але потребує суттєвого доопрацювання з урахування Директив ЄС в частині повноважень регуляторного органу.

Законопроєкт №3686 про внесення змін до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення». Пропонує збільшити максимальну суму грошового переказу в межах України з 5 до 25 тисяч гривень без ідентифікації особи. Документ, за висновком Комітету, відповідає цілям Угоди про асоціацію з ЄС, але потребує доопрацювання щодо конкретизації суми переказу.

Проєкт Закону №3952 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях. Документ не суперечить праву ЄС.

Проєкт Закону №2445-д про самоврядування медичних професій в Україні. Документ пропонує законодавчо закріпити професійне лікарське самоврядування. Автори кажуть, що така модель керування медичною галуззю є поширеною у європейських країнах, і її впровадження в Україні має стати компонентом реформи системи охорони здоров’я. Документ не суперечить статті 21 Директиви 2005/36/ЄС, але потребує доопрацювання із урахуванням зауважень.

Законопроєкти №3964 та №3965 щодо перейменування Фонду соціального захисту інвалідів і приведення термінології у відповідність із законодавством у сфері соціального захисту осіб з інвалідністю. Обидва проєкти відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері євроінтеграції — вирішив Комітет.

Проєкт Закону №3200 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання незаконному полюванню. Документ, серед іншого, пропонує заборонити використання під час полювання оптико-електронних приладів та приладів нічного бачення. Проєкт не суперечить цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері охорони тваринного світу, але водночас потребує доопрацювання з метою врахування застережень, що містяться у висновку Комітету.   

Такими, що не відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, члени Комітету назвали такі проєкти:

Законопроєкт №3217 про внесення змін до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі». Документ пропонує спростити публічні закупівлі медичних засобів, товарів, послуг і робіт для здійснення санітарних і протиепідемічних заходів у зв’язку з пандемією COVID-19, зокрема, скасувати тендери щодо таких закупівель. Ці положення, на думку членів Комітету, не відповідають міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Проєкт Закону №3200-1 щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання, а також боротьби з браконьєрством. Проєкт пропонує знову дозволити полювання на території деяких об’єктів природно-заповідного фонду. Зараз це заборонено. Документ не відповідає цілям Угоди про асоціацію та міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері охорони тваринного світу.