Головна > Текстові публікації
14 вересня 2020, 10:04

Чи подешевшає в Україні молоко?

#НаОпрацюванніКомітету з питань інтеграції України до ЄС законопроєкт №3775, який пропонує знизити ставку податку на додану вартість для молока та молочних продуктів.

2019 рік, за даними Держстату, став першим роком із часів незалежності, коли молочна галузь України продемонструвала рекордні показники падіння: виробництво молока скоротилося до 9,69 млн тонн, або на 3,7%. Українські переробники недоотримали 377,1 тисячу тонн сировини. Близько 30% молокопереробних підприємств у 2019 році працювали зі збитками.

У чому причина?

Головна причина – скорочення поголів’я дійних корів. Експерти Асоціації виробників молока України стверджують, що українські фермери розчаровані державною політикою у сфері підтримки тваринництва, багато з них розглядають питання закриття молочного бізнесу. Корів не вигідно трамати через незрозумілу ситуацію із запровадженням ринку землі, неповні виплати компенсацій існуючих програм державної підтримки, а також через можливе суттєве скорочення таких програм у 2020. Відповідно — внаслідок зниження поголів’я корів знижується валове виробництво сирого молока та надходження його на промислову переробку. Це, зі свого боку, призводить до монополізації сировинного ринку та встановлення високих закупівельних цін на молоко, — вважають експерти.

Автори законопроєкту №3775 стверджують, що із 28-ми країн-членів ЄС, у 26-ти країнах ціни на молочну сировину нижчі, ніж в Україні. Відповідно, через високу собівартість виробництва сирого молока ціни на готові молочні продукти в Україні є вищими, ніж у ЄС і у світі. Це б’є по кишені не тільки споживачів, а й завдає великих збитків українським експортерам молочних продуктів, які стають неконкурентоспроможними, порівняно з європейськими виробниками.

Із експортоорієнтованої молочна галузь в Україні перетворюється в імпортозалежну — кажуть автори проєкту. За минулий рік експорт у вартісному еквіваленті знизився на 45 млн. доларів, порівняно з 2018 роком, натомість імпорт зріс у 1,5 рази, тобто на 46 млн доларів. Ціни на імпортні молочні продукти подекуди вже нижчі, ніж ціни на продукти вітчизняних виробників. Відтак молочне з країн ЄС — Польщі, Німеччини, Франції, Нідерландів, Італії, а також із Білорусі, де сировина значно дешевша від української, поступово витісняє з полиць магазинів молочне українське.

Експерти Асоції виробників молока в Україні стверджують, що однією з причин високих цін на молочне на внутрішньому ринку є висока ставка ПДВ на готову продукцію — в Україні це аж 20%, тоді як в європейських країнах ставка ПДВ у кілька разів нижча. У Німеччині, наприклад, вона становить лише 7%, у Франції ще менше – 5,5%, у Нідерландах – 6%, в Угорщині – 9%, Польщі – 5% і навіть у Білорусі та Росії - 10%.

Що пропонує проєкт №3775?

Зконопроєкт пропонує внести зміни до Податкового кодексу України, зокрема, знизити ставку ПДВ до 10% на молочні продукти та сировину для їхнього виробництва:
    масла вершкового;
    молока та вершків, незгущених та без додавання цукру;
    молока та вершків, згущених та з додаванням цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;
    маслянки, коагульованих молока та вершків, йогурту, сметани, кефіру та інших ферментованих або сквашених (бактеріальними заквасками) молока та вершків, згущених або незгущених, з додаванням або без додавання цукру чи інших     пiдсолоджувальних речовин, ароматизованих чи неароматизованих, з доданням або без додавання фруктів, горіхів чи какао;
    молочної сироватки;
    продуктів, що складаються з натуральних компонентів молока, з додаванням чи без додавання цукру чи інших пiдсолоджувальних речовин;
    сирів усіх видів i кисломолочного сиру.

Автори проєкту стверджують, що він допоможе запобігти занепаду молочного тваринництва, скороченню обсягів виробництва молока та молочних продуктів і зростанню цін на молочне.

Свій висновок щодо того, чи відповідає законопроєкт №3775 праву ЄС та міжнародним зобов’язанням України, Комітет оголосить на найближчому засіданні, 16 вересня 2020 року.