Головна > Текстові публікації > Новини
25 серпня 2020, 12:39

Україна та ще 5 держав приєдналися до рішення Ради ЄС щодо продовження санкцій проти Росії за анексію Криму

Україна, а також ще п’ять країн, які не є членами ЄС — Албанія, Грузія, Ісландія, Чорногорія та Норвегія приєдналися до рішення Ради Євросоюзу ще на рік продовжити санкції проти Росії до 23 червня 2021 року. Згадані 5 країн та Україна мають гарантувати, щоб їхні національні політики відповідали цьому рішенню Ради ЄС.

 

«Європейський Союз бере до уваги це зобов’язання країн і вітає його» — йдеться у заяві Європейської служби із зовнішніх справ.

 

Рада ЄС ухвалила рішення продовжити санкції проти РФ за окупацію та анексію Криму ще 18 червня 2020 року. Обмежувальні заходи стосуються заборони імпорту продуктів чи товарів з Криму та Севастополя до ЄС, поширюються на інфраструктурні проєкти, фінансові інвестиції і туристичні послуги в Криму чи Севастополі. Крім того, на експорт певних товарів і технологій до кримських компаній або для використання в Криму у транспортній, телекомунікаційній та енергетичній галузях, а також для розвідки, роробки та видобутку нафти, газу та корисних копалин на півострові.

 

Як зазначено в декларації Верховного представника ЄС з питань закордонних справ та політики безпеки від 16 березня 2020 року, ЄС не визнає незаконну анексію Криму та Севастополя Російською Федерацією і продовжує засуджувати це порушення міжнародного права.

 

Уперше ЄС запровадив санкції проти Росії у червні 2014 року у відповідь на порушення територіальної цілісності України. Інші заходи ЄС через воєнне втогрнення РФ до України включають економічні санкції, спрямовані на конкретні сектори російської економіки, а також індивідуальні обмежувальні заходи.