Головна > Текстові публікації > Новини
11 серпня 2020, 15:12

Єврокомісія погодила Меморандум про надання Україні макрофінансової допомоги на суму 1.2 млрд. євро

Європейська Комісія від імені ЄС погодила Меморандуми про взаєморозуміння щодо програм макрофінансової допомоги з вісьмома партнерами, в тому числі і з Україною. Про це йдеться у повідомленні  Європейської Комісії. Ці угоди є частиною пакету макрофінансової допомоги обсягом у 3 мільярди євро для десяти країн-партнерів зі сфери розширення і сусідства. Допомога буде спрямована на подолання наслідків економічної кризи, спричиненої пандемією коронавірусу.

Виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс заявив: «Підтримка наших сусідів є важливою в часи кризи, бо є запорукою стабільності всього регіону. В рамках глобальної відповіді ЄС на пандемію коронавірусу ми працюємо над тим, щоб допомогти нашим сусіднім країнам подолати найгірші економічні наслідки цієї кризи. Макрофінансова допомога буде надаватися на вигідних умовах на основі підписаних Меморандумів про взаєморозуміння, в яких викладено конкретні зобов'язання щодо реформ».

Паоло Джентілоні, єврокомісар з питань економіки, зазначив, що пандемія COVID-19 не знає кордонів, і від її небачених економічних та соціальних наслідків потерпають усі країни світу. "Наші сусіди і партнери відчутно постраждали, і ЄС має фінансову спроможність допомогти їм обмежити економічні наслідки пандемії. Комісія від імені ЄС працює з десятьма країнами-партнерами, щоб підтримати їх зусилля та реалізувати ефективну економічну політику в умовах небувалої кризи. Уже досягнуто домовленості з вісьмома партнерами". Меморандуми про взаєморозуміння вже було погоджено з Албанією, Грузією, Йорданією, Косово, Молдовою, Чорногорією, Північною Македонією та Україною. Документи було підписано з чотирма країнами з вищеперерахованих, а саме з Косово, Молдовою, Північною Македонією та Україною. Наразі відбуваються перемовини щодо укладання Меморандумів ще з двома країнами – Боснією та Герцеговиною і Тунісом.

Ухвалені Меморандуми передбачають низку зобов'язань, яких мають дотримуватися бенефіціари, щоб отримати другий транш допомоги. Погодження та підписання Меморандуму також є важливим кроком на шляху до першої виплати за програмою. Щоб отримати допомогу країни загалом мають виконати низку політичних передумов, включаючи дотримання демократичних принципів, прав людини та верховенства права.

Для України умови отримання макрофінансової допомоги на 1,2 мільярда євро є всеосяжними та масштабними. Вони стосуються зміцнення управління державними фінансами, належного урядування та верховенства права, реформи судової системи, конкуренції на ринку газу, покращення бізнес-клімату та управління державними підприємствами.

Рішення надати макрофінансову допомогу для подолання кризи, спричиненої пандемією COVID-19 десяти країнам зі сфери розширення та сусідства Єврокомісія ухвалила 22 квітня. 25 травня 2020 року це рішення підтримав Європейський Парламент та Рада ЄС.