Головна > Текстові публікації > Новини
10 серпня 2020, 16:21

Європейський Союз засуджує застосування сили у Білорусі

Верховний представник ЄС з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель та єврокомісар з питань сусідва та розширення Олівер Варгеї у спільній заяві  висловили позицію ЄС щодо ситуації навколо виборів президента  у Білорусі.

«Ніч виборів була затьмарена непропорційним та неприйнятним насильством проти мирних протестувальників, — йдеться у заяві. — Це, як повідомляють, призвело до втрати життя одного громадянина, багато інших отримали травми. Ми засуджуємо насилля і закликаємо негайно звільнити всіх затриманих протягом останньої ночі. Білоруська влада повинна забезпечити дотримання основоположного права людей на мирні зібрання.

Після безпрецедентної мобілізації задля вільних виборів та демократії білоруський народ очікує, що голоси будуть підраховані належним чином. Важливо, щоб Центральна виборча комісія оприлюднила результати, що відображають вибір білоруського народу.

Лише дотримання прав людини, демократії, вільних та чесних виборів гарантують стабільність та суверенітет у Білорусі. Ми продовжуємо уважно стежити за подіями, щоб визначити, як далі реагувати та будувати відносини ЄС з Білоруссю», — вказано у заяві.