Головна > Текстові публікації > Новини
06 серпня 2020, 10:55

Тротуарна плитка з пластику

Сьогодні в нашій рубриці #УспіхиУА історія одеських активістів, які за підтримки проєкту ЄС знайшли застосування неліквідному пластику.

«Дорогоцінний пластик» Precious plastic Ukraine — так називається маленький одеський екобізнес, який об’єднав однодумців, що дбають про довкілля і прагнуть зробити так, щоб пластику у ньому стало мешне. Зараз у цій справі задіяні лише троє осіб — винахідник і засновник «Дорогоцінного пластику» Євген Хлєбніков, його помічниця Катерина Марушевська та волонтер Влад.

Минулої осені, як повідомляє  dumskaya.net, «Дорогоцінний пластик» отримав грантову підтримку від ЄС.

«Ми отримали грант від ЄС на дослідження із переробки пластику в рамках проєкту EMBLAS, — каже Євген Хлєбніков. - Розраховували температуру плавлення і обробки пластику, налагодили технологію і готові запускати виробництво на повну міць. Нам було цікаво робити щось хороше із зовсім неліквідного матеріалу — нікому не потрібного пластику, який до цього не переробляли, а лише спалювали». Найчастіше в переробку іде пластиковий посуд і ПЕТ-пляшки. На спеціальному обладнанні його подрібнюють на крихти, нагрівають, а тоді заливають у потрібні форми або формують потрібний об’єкт.  


Зараз «Дорогоцінний пластик» виробляє з переробленого пластикового неліквіду найрізноманітніші вироби — від артоб’єктів і предметів декору до лавочок і будівельних матеріалів. А ще їм вдалося налагодити виробництво з пластику тротуарної плитки. Євген Хлєбніков каже, що в Україні винахідники і до нього експерементували з тротуарною плиткою з пластикових відходів, але додавали в її склад пісок. Тому матеріал виходив не надто міцним і надійним.
Експерементуючи з текстурою, одесити зробили два види плитки — з гладкою та шортскою поверхнею. Перша експерементальна партія вже готова і тепер Євген разом з європейськими дослідниками із проєкту EMBLAS шукають місце в Одесі, де можна було б покласти цю плитку, щоб випробувати її на міцність. Для початку планують викласти невелику поверхню — 12 квадратних метрів, щоб перевірити покриття. Якщо досвід «Дорогоцінного пластику» у виготовлені тротуарної плитки виявиться вдалим, його зможуть перейняти грузинські колеги, які також беруть участь у проєкті EMBLAS.


EMBLAS (Environmental Monitoring in the Black Sea) — це проєкт Європейського Союзу, мета якого монітори середовище Чорного моря і знаходити способи його очищення. Одним із напрямків проєкту є якраз переробка та утилізація пластикового сміття, яким забрудненне Чорне море.

Публікацію створено за матеріалами https://dumskaya.net/ та ФБ сторінки «Дорогоцінний пластик» Precious plastic Ukraine .

Фото — https://dumskaya.net/, ФБ «Дорогоцінний пластик» Precious plastic Ukraine .