Головна > Текстові публікації > Новини
15 липня 2020, 16:41

Плата за проїзд вантажівок та піклування про дітей, батьків яких затримано

На засіданні 15 липня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув законопроєкти, які, серед іншого, пропонують встановити вимоги до прозорої звітності підприємств видобувної галузі, запровадити платню за використання автомобільних доріг загального користування, а також забезпечити піклування дітям, батьків яких взято під варту.

Такими, що не суперечать праву ЄС, було визнано:

Проєкт Закону №3790 щодо забезпечення прозорості у видобувних галузях. Документ пропонує встановити вимоги до прозорості бухгалтерської звітності підприємств, що працюють у видобувних галузях. Цей документ, за висновком Комітету, відповідає праву ЄС.
Законопроєкт №3603 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо захисту прав та інтересів дитини у разі затримання або тримання під вартою її батьків. Пропонує доповнити Кримінальний кодекс положенням, що у разі наявності в затриманої особи  дитини, яка залишається без догляду, слідчий або прокурор мають звернутися до органу опіки, щоб організувати піклування про дитину. Проєкт, за висновком Комітету, не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.
Проєкт Закону №3544  про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження плати за використання автомобільних доріг загального користування. Пропонує запровадити збір за проїзд із транспортних засобів з максимальною дозволеною загальною масою 12 т. Оскільки перехідні положення проєкту містять норму, де йдеться про стягнення плати виключно з транспортних засобів іноземних перевізників, які здійснюють транзитні перевезення територією України, це, на думку експетрів Комітету, не в повній мірі враховує  положення Директиви 2006/38/ ЄС та 2011/76/ЄС. Останні забороняють дискримінацію операторів ринку перевезень за будь-якою ознакою. Комітет ухвалив висновок, що документ частково узгоджується з нормами права ЄС, але потребує доопрацювання з метою усунення дискримінаційних положень.

Таким, що не відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції Комітет назвав законопроєкт №3739 про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі». Пропонує змінити процедуру публічних закупівель для певних груп продукції машинобудування. Зокрема, встановити обов’язкові вимоги щодо локалізації їхнього виробництва. Комітет вважає, що положення щодо локалізації виробництва суперечать міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.

Щодо Проєктів Законів №3502 та альтернативного №3502-1 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо гармонізації політики оподаткування в Україні з країнами ЄС для покращення інвестицій та добросовісної конкуренції» Комітет ухвалив рішення звернутися до Антимонопольного комітету, щоб отримати висновок щодо впливу цих документів на конкурентне середовище в Україні.
Законопроєкт №3502, зокрема, пропонує запровадити ставку акцизного податку для тютюнових відходів у процесі виробництва тютюнових виробів на рівні 5 гривень за кілограм, а також скасувати мінімальні оптово-відпускні та роздрібні ціни для тютюнових виробів. Свій висновок щодо відповідності згаданих законопроєктів праву ЄС Комітет планує ухвалити після висновку Антимонопольного комітету.

Комітет також ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді України ухвалити за основу та в цілому проєкт Закону №0051 про ратифікацію Гарантійної угоди між Україною та Європейським інвестиційним банком. Документ має стратегічне значення для майбутнього української енергетики, оскільки відкриває Україні можливість отримати позику від ЄІБ у розмірі 136 млн євро. Кошти будуть спрямовані на «Програму підвищення надійності підстанцій», мета якої замінити застаріле обладнання високовольтних підстанцій, щоб воно відповідало європейським стандартам. Більше про цей законопроєкт.