Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
18 червня 2020, 08:52

Відео-конференція лідерів «Східного партнерства»

Сьогодні, 18 червня, Президент Європейської Ради Шарль Мішель проведе відео-конференцію лідерів країн «Східного партнерства».

У конференції візьмуть участь глави держав або урядів 27 країн-членів ЄС, а також лідери країн «Східного партнерства»: Азербайджану, Білорусі, Вірменії, Грузії, Республіки Молдова та України.

У онлайн-конференції також візьмуть участь Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн та Верховний представник Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Учасники планують ще раз підтвердити стратегічну важливість формату «Східного партнерства». Вони також обговорять важливість солідарності країн під час кризи COVID-19, включаючи значну підтримку ЄС для подолання наслідків коронавірусу в регіоні «Східного партнерства».

Крім того, лідери обговорять довгострокові цілі політики «Східного партнерства» та ключові напрями співпраці після 2020 року.

Нагадаємо, «Східному партнерству» у травні виповнилося 11 років. Цей зовнішньополітичний формат співпраці ЄС із сусідами було започатковано 7 травня 2009 року з ініціативи Польщі та Швеції. Він поширюється на 27 держав-членів ЄС і 6 східноєвропейських сусідів – Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Початкова мета цього формату — поглиблення співпраці держав Східної Європи та Південного Кавказу з ЄС.

Нову політику «Східного партнерства» країни-учасниці мають ухвалити на саміті на початку 2021 року.