Головна > Текстові публікації
03 червня 2020, 09:09

Глибоцька ОТГ завдяки підтримці ЄС та міжнародних організацій стала прикладом для громад України

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію з ЄС і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

Угода про асоціацію України з ЄС відкрила можливості поступової інтеграції в єдиний економічний простір ЄС. І йдеться не про статистичне зростання обсягів торгівлі між нашою країною та Європейським Союзом. Завдяки Угоді про асоціацію українці отримали реальні можливості скористатися освітньою, фінансовою та консультативною допомогою від ЄС, щоб реформи і перетворення в нашій країні були відчутні на кожному рівні — від малого бізнесу та підтримки об’єднаних територіальних громад до великих інфранструктурних проєктів. У рубриці #УспіхиУА (УА — Угода про асоціацію між Україною та ЄС) ми розповідатимемо про те, як Україна крок за кроком змінюється і розвивається завдяки підтримці Європейського Союзу та міжнародних організацій.

Історія територіальної громади в Чернівецькій області — це приклад для усіх об’єднаних територіальних громад України. Йдеться про Глибоцьку ОТГ. Вона сформувалася у 2015. Тоді до її складу увійшло лише три села — власне Глибока з населенням понад дев’ять тисяч осіб та два маленьких села, в кожному з яких мешкало менше тисячі осіб, і які тоді називали депресивними — Михайлівка та Червона Діброва. Головою Глибоцької ОТГ став Григорій Ванзуряк. І саме з ним мешканці громади пов’язують її успіх, який зараз надихає на зміни інші регіони.

Перше, що зробив голова після утворення громади — зібрав ініціативних односельців і разом вони визначили пріоритети, за якими буде розвиватися їхня громада. На той час було вирішено сфокусуватися на покращенні інфраструктури села, газифікації та розвитку сільського господарства.

До Червоної Діброви важко було навіть дістатися, бо усі транспортні компанії через бездоріжжя відмовлялися цей маршрут обслуговувати. Зараз там центр місцевого туризму. «Найперше, що ми зробили, це освітлення вулиць, — каже  староста села Володимир Чоботар. — Шість з половиною кілометрів освітили, зокрема, такі ключові місця як церква, зупинки потяга, маршрутки тощо. Одним зі стратегічних пунктів нашої роботи була боротьба за екологію. Ми ввели регулярне вивезення сміття. Однак проблема ще не доопрацьована, та все ж сміттєзвалищ поменшало».

Михайлівка пішла шляхом відродження сільського господарства. Багато місцевих мешканців ще до створення ОТГ возили у райцентр на продаж молоко. Тож у селі вирішили створити сироварню. Зараз це вже відомий бізнес «Добрі ґазди», який виробляє смачні і якісні сири за австрійською та італійською технологіями. «Добрі Ґазди» перемогли у конкурсі проєктів від Австрійської комісії та отримали часткове фінансування на обладнання для сироварні. Завдяки появі сироварні у Михайлівці почало відроджуватися також вівчарство. Ще один конкурс, у якому перемогли мешканці Михайлівки – це мала допомога приватному бізнесу.
Місцевий бджоляр Михайло Баловсяк отримав фінансування на реалізацію проєкту з апітерапії – лікування бджолами. Михайло Баловсяк має одну з найбільших пасік у регіоні — понад 250 сімей бджіл. Завдяки фінансуванню Михайло зміг побудувати відпочинковий центр з будиночками для апітерапії.

У Глибокій також працює успішний місцевий бізнес. Це один з найбільших в Україні інтернет-магазинів із продажу насіння тюльпанів — «Флоріум». «Флоріум» — це сімейне підприємство. Зараз воно забезпечує 30 робочих місць місцевим мешканцям. Його засновник надихнувся ідеєю створення такої справи, коли був на заробітках у Нідерландах. Зараз підприємство надсилає замовникам до тисячі посилок у день і є одним з найбільших в Україні виробників цибулин тюльпанів.

Нині Глибоцька ОТГ об’єднує вже 5 сіл. До неї приєдналися також Черепківка та Новий Вовчинець. Керівник громади Григорій Ванзуряк каже, що його громада бере участь у всіх можливих проєктах міжнародної підтримки. Хоча перемогти вдається всередньому раз із десяти спроб.

Глибоцька ОТГ супроти COVID-19

Глибоцька ОТГ — не тільки успішна модель організації бізнесу та добробуту громади, а й приклад того, як в умовах пандемії COVID-19 невелика громада може вистояти і забезпечити собі ефективні заходи протистояння вірусу. З початком карантину громада подбала про те, щоб у її новому і сучасному центрі сімейної медицини та у місцевій лікарні були усі необхідні засоби захисту — від масок та захисних костюмів до кисневих концентраторів та апарату штучної вентиляції легень. Усередині квітня до Глибоцької районної лікарні було доставлено дев’ять кисневих концентраторів загальною вартістю 423 тис. гривень. Апарати закупили на кошти мешканців громади, приватних підприємців району та місцевих підприємств. А ще на початку квітня, коли вся країна тільки оцінювала і мобілізувала ресурси на боротьбу з коронавірусом, у Глибоцькій лікарні вже встановили апарат штучної вентиляції легень. Його було придбано за кошти всіх ОТГ та сільських рад району. Збитки громади внаслідок пандемії COVID-19 її голова оцінює у понад півтора мільйони гривень. Але весь місцевий бізнес, незважаючи на пандемію, вистояв і готовий шукати нові можливості розвитку та міжнародної підтримки, щоб показати ще кращі результати.


Публікацію створено за матеріалами сайту Глибоцької ОТГ.