Головна > Текстові публікації
18 травня 2020, 12:45

Україна має найпотужнішу і найамбітнішу Угоду про асоціацію з ЄС

Про це заявила голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе під час вебінару «Політика Східного Партнерства та відносини України з Європейським Союзом». Подію організували «Посли європейської молоді» у партнерстві із Представництвом ЄС в Україні.

Голова Комітету зазначила, що базою взаємин України з Європейським Союзом нині є Угода про асоціацію. Вона, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, є наймасштабнішою зі всіх, які Євросоюз будь-коли підписував із третьою країною. «Коли британці проголосували за вихід з ЄС, вони якраз розглядали нашу модель, як приклад того, як будувати свої відносини з Європейським Союзом, щоб залишатися максимально інтегрованими», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Вона також додала, що Східне партнерство протягом 11 років зробило важливий внесок у те, щоб Україна наблизилася до ЄС. «Дуже важливо, щоб ми використовували цей формат, як допоміжний у відносинах з Європейським Союзом. Але якщо Східне партнерство не буде модифіковане — це буде майданчик для дискусій, а не інструмент для членства в ЄС для тих держав, які цього хочуть», — зазначила Голова Комітету.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також зауважила, що фахівці та інституційна спроможність — це головне, що потрібно Україні, щоб і далі ефективно виконувати Угоду про асоціацію. «У теперішньому Уряді, як і, на жаль, в попередньому, є поверхневе розуміння — що таке європейська інтеграція. Багато хто продовжує думати, що це лише зовнішньополітичний курс. Насправді — це складна міжвідомча робота із запровадження тих чи інших змін, європейських процедур у нашу політику. І, насамперед, у внутрішню політику. У новій програмі Уряду, яку ми розглядали у п’ятницю на засіданні Комітету з питань інтеграції України до ЄС, є здебільшого положення, які закріплені у Конституції. Але немає глибинного розуміння секторальної інтеграції у різних галузях — енергетиці, транспорті, митниці, екології, освіті, сільському господарстві. Немає механізмів зняття технічних бар’єрів для нашої взаємодії і торгівлі з ЄС. Тому ми відправили цю програму на доопрацювання так само, як це зробили багато інших комітетів ВР», — заявила вона.

На запитання молоді, чи існують в Україні сьогодні загрози зміни зовнішньополітичного курсу, Івана Климпуш-Цинцадзе зазначила, що курс України на інтеграцію з ЄС закріплений у Конституції. «Ми не помилилися, що створили цей запобіжник, бо Конституцію змінювати важче, ніж закони», — наголосила голова Комітету. Вона також додала, що євроінтеграція для України — це не євроремонт. Це зміна правил щоденного життя і взаємна відповідальність як громадянина, так і держави. «Система функціонування країн в ЄС довела, що вона не тільки захищає людину, а й гарантує її добробут, розвиток і матеріальні можливості. Ми вже бачили радянську систему, ми бачили наскільки ця система зневажає людину. Європейська ж модель ставить людину на перше місце. Це і є те головне, що керує нами, коли ми рухаємося до реальної інтеграції в Європейський Союз», — підсумувала вона.