Головна > Текстові публікації > Новини
31 березня 2020, 14:32

Європейська Комісія виділяє 850 мільйонів євро на підтримку країн Східного партнерства в умовах пандемії коронавірусу

140 мільйонів євро буде спрямовано на вирішення термінових потреб в цих країнах (країни Східного партнерства — Азербайджан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Україна). Гроші підуть на підтримку постачання медичного обладнання, зокрема, апаратів штучної вентиляції легень, лабораторних комплектів, масок, захисних окулярів, халатів і захисних костюмів.

 

Окрім цього, ЄК переорієнтує ще близько 700 мільйонів євро для подолання соціально-економічних наслідків кризи спричиненої коронавірусом.

 

Єврокомісія також співпрацює з ВООЗ та виділяє 30 мільйонів євро для спільних закупівель необхідних товарів та їхнього ефективного розподілення між установами охорони здоров’я шести країн Східного партнерства. Також надаватиметься фінансова підтримка для проведення тренінгів для медперсоналу і працівників лабораторій.

 

Окрім цього, Європейська Комісія виділила понад 11,3 млн. євро у вигляді невеликих грантів для неурядових організацій. Ці кошти вже доступні для вирішення термінових потреб через регіональний «Rapid Response Mechanism». Зокрема, йдеться про підтримку дистанційного навчання в школах. До початку літа ЄК планує започаткувати «Програму солідарності Східного партнерства», спрямовану на підтримку найбільш уражених верств населення шляхом надання грантів для малих та регіональних неурядових організацій.

 

Для подолання соціально-економічних наслідків пандемії Європейська Комісія спільно з міжнародними фінансовими інституціями та відповідним фінансовими установами країн-членів ЄС працює над наданням скоординованої допомоги ЄС для реальної економіки країн Східного партнерства, включаючи малий та середній бізнес. Це передбачає:

-           започаткування нової програми допомоги у розмірі 100 млн. євро для підтримки малих та середніх підприємств, включаючи приватних підприємців та інших, з метою полегшення доступу до кредитів та відновлення їхнього бізнесу після кризи;

-           спрощення та посилення кредитних ліній і грантів у розмірі 200 млн. євро у національній валюті для МСП, у тому числі через ініціативу EU4Business;

-           крім цього, в умовах нинішньої кризи ЄС мобілізував свій головний інструмент  реагування на кризи – Європейський фонд сталого розвитку – у розмірі 1,55 млрд. євро для підтримки країн сусідства ЄС. Це дозволить швидкими темпами надати грошові кошти країнам-сусідам, зокрема, через оборотні фонди, фінансування торгівельних операцій чи мораторій на погашення боргу. Ця допомога надається на додаток до програм МФД ЄС для Грузії, України та Молдови.

Єврокомісія також готова надавати допомогу через ТАІЕХ — технічну допомогу Європейської Комісії, використовувати досвід країн-членів ЄС з оцінки схем реакції на надзвичайні ситуації та готовності систем охорони здоров’я.