Головна > Текстові публікації > Новини
17 жовтня 2019, 15:00

Відбулось засідання 65-ої Парламентської асамблеї НАТО


Постійна делегація Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї НАТО взяла участь у засіданні 65-ої Парламентської асамблеї НАТО, яка проходила з 11 по 15 жовтня у Лондоні.

Члени Української делегації у складі Голови делегації Єгора Чернєва, заступників Голови делегації  Мар’яни Безуглої, Соломії Бобровської,  членів делегації Галини Михайлюк, Сергія Ларіна, Петра Порошенка,  Іванни Климпуш -Цинцадзе, Андрія Клочка та спостерігача Оксани Юринець працювали у п’яти комітетах ПА НАТО, а саме з питань оборони і безпеки, з питань економіки і безпеки, з питань науки і техніки, з питань цивільного виміру безпеки, у засіданні політичного Комітету та у пленарній сесії.

Участь у засіданні Парламентської Асамблеї взяли близько 600 делегатів, включаючи парламентарів держав-членів НАТО, асоційованих держав, спостерігачів, членів уряду Великої Британії та експертів з питань оборони.

Представники української делегації провели низку двосторонніх зустрічей, зокрема з Президентом ПА НАТО Мадлен Мун, Головою міжпарламентської групи дружби між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії та Північної Ірландії Джоном Віттінгдейлом, представниками американської, грузинської, канадської, литовської, латвійської, німецької, хорватської делегацій.
 
Порядок денний засідань Комітетів та Асамблеї включав розгляд безпекових та політичних питань, питання розвитку співпраці Альянсу з державами-партнерами, зокрема з Україною.
 
Важливим практичним результатом засідання Комітету ПА НАТО з питань економіки та безпеки стало те, що члени Комітету відхилили найбільш суперечливу доповідь, в якій, серед іншого, йшлося про неефективність застосування економічних санкцій проти Росії як інструменту впливу на країну-агресора, і до якої українська делегація висловила свої застереження. Голова української делегації у ПА НАТО Єгор Чернєв у своєму виступі наголосив на важливості продовження санкцій проти Росії. На його думку,  санкції повинні мати накопичувальний ефект, який обов’язково зіграє свою ключову роль у процесі боротьби з агресором.
 
За результатами роботи постійних комітетів та пленарного засідання Парламентської асамблеї було схвалено  низку доповідей,  резолюцій та поправок до них, наданих в тому числі і членами української делегації. На особливу увагу заслуговує доповідь, Джейн Корді (Jane Cordy), представниці Канади, на тему: «Україна: п’ять років після революції гідності», присвячена Україні, яка протягом п’яти років зіштовхується з величезними викликами, захищаючи свій суверенітет в умовах триваючої російської агресії. У доповіді йдеться про безпекову ситуацію в Україні, а саме триваючу агресію Росії на Донбасі, у Керченській протоці,  ситуацію в окупованому Криму. Окрема увага приділена реформам в Україні: досягненням і викликам, громадянському суспільству, ЗМІ та окреслюється роль НАТО у реформуванні країни.

Наприкінці засідання ПА НАТО присутні мали змогу переглянути відео-запрошення на весняну сесію ПА НАТО, яка відбудеться у травні 2020 р. у Києві.