Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
10 жовтня 2019, 09:46

Зустріч Членів Комітету з представниками Української сторони Платформи Україна – ЄС та УНП ФГС Східного партнерства

Члени Комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з представниками Української сторони Платформи Україна – ЄС та Української національної платформи ФГС Східного партнерства.

Під час зустрічі прозвучали змістовні пропозиції, покликані прискорити євроінтеграційні процеси в Україні. Голова Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе озвучила такі напрями можливої співпраці з громадськістю:
- експертна оцінка громадськими організаціями євроінтеграційних законопроектів;
- адвокація у процесі обговорення і ухвалення євроінтеграційних законопроектів;
- підготовка аналітичних матеріалів;
- спільна організація дискусійних майданчиків;
- спільна участь у просвітницьких та інформаційних кампаніях.

Сторони наголосили на важливості оновлення парламентсько-урядової дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала представників громадянського суспільства продовжувати займати чітку позицію щодо відновлення територіальної цілісності України та брати активну участь у протидії гібридній війні РФ, зокрема, доносити правду в ЄС про загрози, які становить будівництво газогону «Північний потік – 2».

Представники громадянського суспільства закликали членів Комітету залучати їх до обговорення законопроектів, аби врахувати максимальну кількість фахових думок та уникнути ухвалення законопроектів, які містять норми, що порушують Угоду про асоціацію та право ЄС. У цьому контексті громадськість висловила сподівання на закінчення «турборежиму» в роботі Парламенту, який унеможливлює якісну законодавчу роботу.

Також ішлося про необхідність імплементації Стратегії інтегрованого управління кордонами, проблеми візової політики України та трудову міграцію. Серйозне занепокоєння представники громадянського суспільства висловили через законодавчі ініціативи у сфері діджиталізації, зокрема, в частині невідповідності праву ЄС щодо захисту персональних даних. Окрім цього, сторони обговорили необхідність ухвалення якісного антимонопольного законодавства, законодавства у сфері соціального захисту, реформи у галузі транспорту та енергетики. Громадськість закликала членів Комітету уважно стежити за перебігом тристоронніх газових переговорів між Україною, ЄС і РФ.

Також учасники зустрічі домовилися спільно добиватися посилення ролі країн Східного партнерства, які мають з ЄС Угоди про асоціацію (Україна, Грузія, Молдова).