Головна > Текстові публікації > Новини
26 вересня 2019, 11:47

Делегація комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС на чолі з Головою комітету Іванною Климпуш-Цинцадзе взяла участь у першому установчому засіданні Групи друзів європейської України в Європейському Парламенті

 

Делегація комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС на чолі з Головою комітету Іванною Климпуш-Цинцадзе взяла участь у першому установчому засіданні Групи друзів європейської України в Європейському Парламенті. Ініціатором створення такої групи в новому скликанні ЄП став багаторічний друг України, європарламентар Петрас Ауштрявічус.

Під час засідання сторони обмінялись думками щодо поточної політичної ситуації в Україні, євроінтеграційних та євроатлантичних перспектив України, процесу здійснення реформ в Україні, зокрема, їхнього законодавчого забезпечення. Голова Комітету у своєму виступі подякувала Петрасу Ауштрявічусу за ініціативу створення Групи та висловила сподівання на збереження підтримки в ЄП європейських прагнень України, здійснення реформ та відновлення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе поінформувала європарламентарів про роботу Комітету в частині розгляду внесених законопроектів на предмет відповідності міжнародно-правовим зобов’язанням України, зазначивши, зокрема, відсутність політичних протиріч при проходженні євроінтеграційних законодавчих ініціатив. У контексті безпекової ситуації на Сході України європарламентарів поінформували про те, що ситуація продовжує залишатися напруженою, Росія продовжує зневажати досягнуті домовленості про встановлення перемир’я та надалі утримує в заручниках понад сотню українських полонених.

Члени Європарламенту у своїх виступах запевнили українську сторону у збереженні підтримки територіальної цілісності та суверенітету України, її євроінтеграційних прагнень та здійснення необхідних реформ. Під час бесіди сторона ЄП висловила застереження щодо темпів ухвалення низки політично чутливих законопроектів за відсутності належної дискусії як всередині Парламенту, так і з залученням громадянського суспільства. Така практика, на думку європарламентарів, не завжди є виправданою, оскільки може призвести до зворотного результату.

Окрім цього, європарламентарі висловили занепокоєння через початок політичних переслідувань колишнього Голови Верховної Ради Андрія Парубія, а також через ситуацію, яка склалася навколо колишньої Голови Національного банку України Валерії Гонтаревої. У контексті обговорення мирного врегулювання на Донбасі європарламентарі поцікавилися баченням української сторони щодо перспектив імплементації так званої «формули Штайнмаєра», а також загальних підходів нової української влади до питання встановлення миру.

Також делегація Комітету з питань інтеграції України до ЄС на чолі з Іванною Климпуш-Цинцадзе провела зустрічі з Головою та першим заступником Голови Комітету ЄП у закордонних справах Девідом МакАлістером та Вітольдом Ващиковським, а також членом Комітету ЄП у закордонних справах Андріусом Кубіліусом і євродепутаткою Расою Юнкявічене.

Голова та заступник Голови Комітету ЄП у закордонних справах поінформували українську сторону, що в четвер буде створена європейська частина Парламентського комітету Асоціації Україна – ЄС. З високою імовірністю її очолить Вітольд Ващиковський.

На початку жовтня в Комітеті ЄП у зовнішніх справах відбудуться слухання щодо кількох запропонованих кандидатів на посади майбутніх єврокомісарів. Девід МакАлістер і Вітольд Ващиковський гарантували неупереджене обговорення кандидатур, які матимуть стосунок до міжнародних відносин.

Андріус Кубіліус наголосив на тому, що Європарламент повністю підтримує Україну на шляху реформ та боротьби з російською агресією. Це засвідчило також голосування у липні за резолюцію, яка стосувалася російської агресії. Також він підкреслив важливість продовження системної реформи Верховної Ради і залучення експертів, зокрема, з ЄС до законодавчого процесу. Українська сторона запевнила в збереженні пріоритетів у зовнішній політиці – на членство в ЄС і НАТО та висловила сподівання на швидке завершення формувань органів міжпарламентської співпраці для ефективної співпраці. Окрім українська делегація наголосила на важливості збереження санаційного режиму до повного виконання Мінських домовленостей.

Окрім цього, під час обох зустрічей ішлося про важливість парламентських демократичних процедур, балансів і противаг, зокрема, важливість політичної опозиції.

Також делегація Верховної Ради зустрілася з керівником управління двостороннього співробітництва з країнами Східного партнерства Європейської служби зовнішньої діяльності Річардом Тіббелсом і співробітниками української частини ЄСЗД.

Окрім цього, делегація Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілася з керівником групи підтримки України в Єврокомісії Пітером Вагнером і керівництвом Генерального директорату ЄК з питань політики сусідства та переговорів про розширення.

Ішлося про поточний стан і подальші перспективи імплементації реформ в нашій державі, зокрема, у сфері юстиції, державної служби, а також земельної реформи. Сторони обмінялись думками щодо оптимальних шляхів подальшого впровадження перетворень у цих важливих сферах, а також варіанти удосконалення законодавчої роботи у частині координації з міжнародними партнерами та громадянським суспільством.

Представники ЄК привітали наміри щодо продовження імплементації передбачених Угодою про асоціацію реформ, а також підкреслили, що ЄС продовжуватиме активно підтримувати впровадження масштабних перетворень в Україні.