Головна > Текстові публікації > Новини
14 січня 2019, 13:31

10 січня 2019 року відбулося засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО

10 січня 2019 року відбулося чергове засідання Міжпарламентської ради Україна- НАТО. У засіданні взяли участь Голова Постійної делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї НАТО Оксана Юринець, члени Постійної делегації А.Левус, І.Луценко, М.Саврасов, Президент ПА НАТО Мадлен Мун, члени ПА НАТО з 11 держав-членів НАТО.

В рамках засідання відбулися зустрічі членів парламентів із заступником Генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер, Заступником начальника відділу з питань взаємодії та співробітництва Управління публічної дипломатії Петром Лунаком, виконуючим обов'язки голови відділу оборонного потенціалу Річардом Перксом та представником відділу військового планування Девідом Брауном, заступником Генерального секретаря НАТО з питань публічної дипломатії Послом Таджаном Ільдемом, заступником Генерального секретаря НАТО з питань нових викликів безпеці Антоніо Міссіролі, Постійним представником Німеччини в НАТО Послом Й.В.Хансом- Дієтром Лукасом, Постійним Представником Туреччини в НАТО Послом Й.В.Басатом Озтюрком, Головою  місії України при НАТО Послом Й.В. Вадимом Пристайком.

Учасники засідання обговорили ситуацію на тимчасово окупованих територіях України, ситуацію у Керченській протоці та Азовському морі, питання співробітництва України з НАТО, досягнення України у впровадженні реформ у сфері оборони та здійсненні парламентського контролю, питання протидії кібер та гібридним загрозам, а також питання посилення енергетичної безпеки України.

Представники ПА НАТО заявили, що сурово засуджують окупацію Росією територій України: Автономної республіки Крим та м.Севастополь, окремих територій Донецької та Луганської областей, а також останній акт військової агресії зі сторони РФ біля Керченської протоки та в черговий раз наголосили на солідарності Північноатлантичного альянсу з Україною у протидії російській агресії.  Президент ПА НАТО М.Мун звернулася до української делегації з проханням передати  ув'язненим морякам і їх сім'ям слова підтримки від імені ПА НАТО.

Народні депутати України закликали держави-члени НАТО звернутися до своїх урядів з проханням посилити тиск на РФ у питанні звільнити всіх українських моряків – військовополонених, відновити свободу судноплавства в Керченській протоці та Азовському морі, продовжити вживати заходів з протидії реалізації проекту «Північний потік-2».

Обговорюючи питання співробітництва України з НАТО, члени Постійної делегації зазначили, що на сьогодні в Україні сформувався консенсус щодо безальтернативності курсу на євроатлантичну інтеграцію. Заступник Генерального секретаря НАТО Р.Геттемюллер подякувала Україні за участь в операціях НАТО.

Учасники засідання обговорили також стан реалізації Комплексного пакету допомоги НАТО для України, який спрямовано на підтримку України у питаннях покращення спроможності забезпечувати власну безпеку, а також реалізацію широкомасштабних реформ з метою досягнення стандартів НАТО.