Головна > Текстові публікації > Новини
06 грудня 2018, 16:07

06 грудня 2018 року відбулось чергове засідання Комітету

У засіданні взяли участь заступник Міністра економічного розвитку та торгівлі України М.Тітарчук, заступник Міністра охорони здоров’я України Р.Ілик та заступник Міністра молоді та спорту України з питань європейської інтеграції М.Мовчан.

У ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Такими, що в цілому не суперечать праву Європейського Союзу було визнано проекти законів реєстр.№№ 9131, 9057, 9059, 9059-1 та 8558.
Законопроектом реєстр.№9131 пропонується тимчасово, на період впровадження в Україні цифрового телерадіомовлення, звільнити від оподаткування ввізним митом при ввезенні на митну територію України та поміщенні в митний режим імпорту перетворювачів цифрового телевізійного сигналу, а саме відеотюнерів цифрового наземного (ефірного) телерадіомовлення, які класифікуються за кодом 8528 71 19 00 згідно з УКТ ЗЕД. Порядок та обсяги ввезення зазначених товарів мають визначатися Кабінетом Міністрів України.

Законопроектом реєстр.№9057 пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, якими збільшити адвалорну ставку акцизного податку, зокрема визначення такої ставки на рівні 16?% та доповнити його законодавчою нормою спрямованою на встановлення розрахункової формули для визначення податкового зобов’язання на сигарети та цигарки за кодами згідно з УКТ ЗЕД 2402 20 90 10, 2402 20 90 20. У випадку недотримання виробником чи імпортером розрахункової формули для визначення податкового зобов’язання зі сплати акцизного податку до зобов’язання зі сплати акцизного податку такого виробника чи імпортера застосовується коефіцієнт 1,3. Відповідно до пояснювальної записки законопроект розроблено з метою наближення законодавства України до законодавства ЄС та забезпечення прогнозованих і стабільних надходжень до державного бюджету України, забезпечення належного рівня конкуренції в підприємницькій діяльності, а також захисту здоров’я людини від шкідливого впливу тютюнової продукції.

Законопроектом реєстр.№9059 пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, якими визначити підакцизними товарами тютюнові вироби для електричного нагрівання та нікотиновмісні рідини для електронних сигарет, а також встановити ставки акцизного податку та мінімальне акцизне податкове зобов’язання із сплати акцизного податку на такі новітні тютюнові вироби на рівні як для звичайних сигарет.  Відповідно до пояснювальної записки законопроект розроблено з метою забезпечення високого рівня захисту здоров'я людини та адаптації законодавства України до законодавства ЄС.

Законопроектом реєстр.№9059-1 пропонується внести зміни до Податкового кодексу України, Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», якими визначити поняття «електронні сигарети», включити до переліку підакцизних товарів (продукції) рідину, яка використовується в електронних сигаретах, встановити ставки акцизного податку на таку рідину, а також удосконалити механізм обмеження накопичення тютюнових виробів перед підвищенням ставок акцизного податку (форестелінгу).

Проект Закону реєстр.№8558, згідно з пояснювальною запискою, розроблено з метою заохочення споживачів реклами боротися з дискримінаційною рекламою. Для цього законопроектом пропонується внести зміни до Закону України «Про рекламу», зокрема, пропонується надати визначення терміну «дискримінаційна реклама за ознакою статі», збільшити розміри штрафів за повторне вчинення порушення законодавства про рекламу.