Головна > Текстові публікації
22 жовтня 2018, 08:27

18 жовтня 2018 року відбулось чергове засідання Комітету

18   жовтня   2018   року під головуванням заступника голови Комітету М.Іонової  відбулось   чергове  засідання   Комітету  Верховної  Ради України з питань європейської інтеграції. У засіданні взяли участь заступники Міністра фінансів України Ю.Буца та Ю.Гелетій.

У ході засідання члени Комітету розглянули та підтримали проект Закону про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником, Національним банком України як Фінансовим агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда євро) (реєстр.№0203 від 04.10.2018; Президент України). Прийняття зазначеного проекту Закону дозволить здійснити необхідні кроки для набрання чинності для України Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної Угоди між Україною як Позичальником, Національним  банком України як Фінансовим агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда євро). Передбачається, що головним результатом виконання проекту Закону буде набрання чинності для України вказаних договорів з ЄС і подальше отримання Україною додаткових кредитних ресурсів для підтримання стабільності її фінансово-економічної системи.

Також у ході засідання члени Комітету розглянули низку законопроектів на їх відповідність праву Європейського Союзу, зобов'язанням України в рамках Ради Європи та Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони.

Такими, що в цілому не суперечать праву Європейського Союзу було визнано проекти законів реєстр.№№ 5550-д та 9058.

Законопроект реєстр.№5550-д спрямований на гармонізацію законодавства України з європейськими вимогами та стандартами, що діють у сфері використання ядерної енергії, встановлення єдиних основних норм безпеки для захисту здоров’я осіб, які перебувають під професійним, медичним опроміненням, та населення проти небезпек, що виникають при іонізуючому випромінюванні. Крім того, метою проекту є врахування вимог щодо державного регулювання питань, що стосуються поводження з урановими рудами.

Законопроектом реєстр.№9058 пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", Закону України "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення" та Закону України "Про рекламу" з метою закріплення заходів щодо попередження та зменшення вживання електронних сигарет і тютюнових виробів для електричного нагрівання та попередження і зменшення їх шкідливого впливу на здоров'я населення шляхом встановлення заборон вживання, спонсорства, реклами та стимулювання продажу електронних сигарет і тютюнових виробів для електричного нагрівання аналогічних тим, які передбачені законодавством для традиційних тютюнових виробів.