Головна > Текстові публікації
21 вересня 2018, 15:05

Круглий стіл: «Впровадження антикорупційних реформ в Україні»

У продовження попереднього підсумкового заходу, що відбувся в Європейському Парламенті 22 березня 2018 р. у стінах Верховної Ради України 20 вересня 2018 р. було проведено круглий стіл «Впровадження антикорупційних реформ в Україні».

Круглий стіл було організовано в рамках програми заходу восьмого засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом (ПКА), який проходив з 17 по 20 вересня 2018 р.

Голова Верховної Ради України А.Парубій відкрив засідання круглого столу. А.Парубій привітав створення «Групи дружби з Україною» в Європейському Парламенті, яка є новим ефективним механізмом парламентської співпраці. Особливу увагу спікер парламенту надав питанню проведення виборів в України. Україна та Європарламент мають спільні виклики у зв’язку з проведенням виборів у 2019 р. в Україні та в ЄС. Одним з основних викликів безпеці під час проведення виборів А.Парубій назвав саме активне втручання Росії у вибори та забезпечення захисту від кібер-атак Росії.

На додаток А.Парубій повідомив про просування доленосного рішення Парламенту України у зовнішній політиці України, а саме - про підтримання та направлення до Конституційного Суду України 20 вересня 2018 р. проекту Закону №9037 від 03.09.2018р. «Про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору)».Під час круглого столу була висвітлена актуальна інформація про стан боротьби з корупцією в Україні та перспективи роботи у цьому напрямку до проведення виборів в Україні.

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков повідомив інформацію щодо діяльності Вищого антикорупційного суду України. Стосовно діяльності Національного антикорупційного бюро України проінформував її очільник Артем Ситник.

Про стан і рівень корупції в Україні та міжнародну оцінку рівня корупції в Україні доповів Виконавчий директор організації "Transparency International Ukraine" Ярослав Юрчишин. Також була повідомлена інформація щодо боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях, про що доповів Голова Робочої групи  боротьби з хабарництвом у міжнародних комерційних операціях ОЕСР Драго Кос.

Окрему увагу члени ПКА приділили увагу обговоренню питання корупції у сфері охорони здоров’я та на митниці. З відповідним доповідями виступили Міністр охорони здоров’я України Уляна Супрун та заступник Міністра фінансів України Сергій Верланов.

Депутат Європейського Парламенту, співголова Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом  Даріуш Росаті привітав створення органів по боротьби з корупцією та звернув увагу на необхідності прикладання більше зусиль по боротьбі з корупцією. Члени ПКА поділились своїми думками щодо стану корупції в Україні та рівнем ефективності її подолання та наголосили на незадовільному рівні боротьби з корупцією в України, закликавши Уряд України прикласти більше зусиль для її подання.