Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність
21 вересня 2018, 15:05

Восьме засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС

17-18 вересня 2018р. у містах Львів та Івано-Франківськ відбулось Восьме засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та Європейським Союзом (ПКА), під співголовуванням народного депутата України Миколи Княжицького та депутата Європейського Парламенту Даріуша Росаті за участю народних депутатів України, депутатів Європейського Парламенту, представників Уряду України та ЄС.

Перша частина засідання  ПКА розпочалась 17 вересня 2018р. із зустрічі членів ПКА з Головою Львівської обласної державної адміністрації О. Синюткою та Головою Львівської обласної ради О. Ганущиним.
У засіданні також взяла участь Перший заступник Голови Верховної Ради України І. Геращенко, яка під час свого виступу з закликала міжнародну спільноту посилити персональні санкції до Росії і підтримати введення міжнародної миротворчої місії на сході України та зазначила, що наразі більше 70 заручників знаходяться в полоні.

Голова Представництва ЄС в Україні Х. Мінгареллі проінформував присутніх, що в Україні  розбудована інституційна структура по боротьбі з корупцією та повідомив про оновлення Дорожньої карти законодавчого забезпечення виконання Угоди про асоціацію та незадовільною її імплементацію.  Х. Мінгареллі відзначив прогрес процесу імплементації у сфері технічних бар’єрів та правил конкуренції. Голова Львівської обласної ради О. Ганущин поінформував учасників засідання щодо існуючих програм та їх фінансових умовах співпраці Львівської області з ЄС і про нові можливості співробітництва.

Також в рамках заходу відбулось спільне засідання членів ПКА з членами Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції. Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції М. Іонова проінформувала присутніх щодо стану виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також про основні досягнення Уряду України за останній час. Окрім цього, М. Іонова наголосила на проблемі існуючої пропаганди з боку Росії та здійснювані нею кібератаки.

Члени ПКА та інші учасники засідання також заслухали доповідь представника Урядового офісу Кабінету Міністрів України з координації європейської та євроатлантичної інтеграції щодо стану виконання Угоди про асоціацію. Окрема увага була приділена енергетичній сфері, щодо якої доповів заступник члена ПКА А. Лопушанський.

Також народний депутат України - член ПКА О. Юринець проінформувала щодо існуючого стану транскордонного співробітництва між Україною та ЄС, а також про діяльність «єврорегіонів». Члени ПКА та інші учасники засідання обмінялися думками щодо ефективності виконання Угоди про асоціацію та прогресу проведення реформ в Україні, а також обговорили основні проблеми і їх причини, які існують на шляху здійснення реформ в Україні.

Крім основного засідання членами ПКА було проведено круглий стіл з представниками національних меншин в Україні, які поінформували щодо стану і основних проблем, які існують у національних меншинах, а також щодо причин та шляхів їх вирішення. Члени ПКА також провели зустріч з Міським головою Львова А. Садовим та обговорили питання розвитку міста.

18 вересня 2018р. члени ПКА відвідали Прикарпатській національний університет ім. Василя Стефаника. Ректор університету та його викладачі поінформували щодо участі університету у різних освітніх програмах ЄС та про здобутки і різні програми, освітні та наукові центри розвитку студентів університету. Члени ПКА мали змогу поспілкуватись зі студентами університету та відповісти на їх питання.

На додаток, члени ПКА зустрілись з представниками офісу «U-LEAD з Європою»  (Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку, ред.) та з керівниками об’єднаних громад, які повідомили про основні напрямки розвитку та особливості діяльності проекту.

Окрім цього, 18 вересня 2018р. відбулась друга частина засідання ПКА. Співголова Даріуш Росаті зауважив, що питання незаконної анексії Криму та відновлення територіальної цілісності України все менше звучить на міжнародній арені. Також Д. Росаті повідомив про блокаду українських кораблів Росією та екологічну техногенну катастрофу в Краматорську. Депутат ЄП - член ПКА Ребекка Хармс наголосила, що Мінські домовленості не працюють та не покращують ситуацію в Україні, а також висловила сподівання на можливість залучення допомоги з боку ООН.

Представники української делегації висловили стурбованість можливим скасуванням санкцій для Росії, а також поінформували сторону ЄС щодо техногенної катастрофи в Криму на одному з хімічних підприємств, що, в свою чергу, призвело до забруднення екології в регіоні і в Херсонській області.

Народний депутат України-член ПКА О. Сотник привернула увагу присутніх до розробки та прийняття закону про окуповані території України. Щодо цього питання Р. Хармс наголосила на необхідності прийняття такого закону для забезпечення виконання мінських домовленостей та зазначила, що  з 13 вересня 2018 р. на 10 місяців до Росії продовжено застосування санкцій. Також член ПКА О. Сотник повідомила присутніх про реформування виборчого законодавства та існуючі 4000 поправок до Виборчого кодексу України, запропоновані депутатами Верховної Ради України. Окрім цього, О. Сотник наголосила на відсутності незалежності ЗМІ та впливу олігархічних груп на ЗМІ, а також на важливості зміни кількісного складу ЦВК.

Члени ПКА також розглянули питання гендерної рівності в Україні, участі національних меншин у виборах та їх представлення в українському парламенті та обговорили питання  щодо ефективності функціонування системи протидії корупції та забезпеченню незалежності системи антикорупційних органів.

За результатами засідання члени ПКА схвалили Заключну Заяву та рекомендації 8 засідання ПКА.