Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
27 червня 2018, 16:28

27 червня 2018 року завершила роботу чергова сесія ПА Євронест

27 червня 2018 року завершила роботу чергова сесія ПА Євронест, у якій взяли участь депутати Верховної Ради України, Європейського Парламенту, Азербайджану, Вірменії, Грузії, Молдови, а також представники Європейської комісії та громадянського суспільства.
 
Постійна делегація Верховної Ради України у цій Асамблеї, за участю Глави делегації Б. Тарасюка, Заступників Глави О. Кодоли, В. Курила, а також членів делегації О. Масоріної, Н. Веселової, Н. Королевської, Д. Лубінця, В. Барвіненка та Г. Чекіти  долучилася до опрацювання, обговорення, внесення важливих для України змін та схвалення  доповідей чотирьох постійних комітетів Асамблеї, а також відстояла внесення до порядку денного Асамблеї та прийняття двох найважливих для України резолюцій щодо вимоги звільнення усіх українських політичних в’язнів, які незаконно утримуються російською владою, включаючи Олега Сєнцова, та щодо багаторічної фінансової допомоги ЄС асоційованим партнерам і розвитку програми «Східного партнерства +» (Грузія, Молдова, Україна).

За результатами сесії Асамблеї було схвалено наступні резолюції:
-    Про безпекові виклики в країнах Східного Партнерства і посилення ролі ЄС в їх подоланні
-    Про прямі іноземні інвестиції в державах членах ЄС і Східноєвропейських країнах партнерах
-    Про розвиток енергоефективності і енергетичну сталість в ЄС і країнах Східного Партнерства
-    Про боротьбу з неформальною зайнятістю і незаконною трудовою діяльністю і про посилення соціального забезпечення робітників в Європейському союзі і Східноєвропейських країнах партнерах.
-    Про поглиблену та посилену угоду про співпрацю ЄС  з Вірменією
Також, варто відзначити, що пропозиції української делегації в рамках підготовки  майбутніх тем доповідей робочих комітетів Асамблеї також знайшли свою підтримку у колег з інших парламентів, а саме:
- парламентський контроль як інструмент посилення демократії, підзвітності та ефективності державних інституцій в країнах СхП;
- сприяння діджиталізації з метою покращення ефективності та стимулювання економічного росту в ЄС та Східноєвропейських країнах партнерах;
- солідарність та наближення партнерства в енергетичному секторі - до законодавчої бази;
-    інноваційні підходи в освітніх процесах ЄС та країн СхП. Українська делегація також взяла участь у ключових дебатах з питань боротьби з відмиванням грошей та корупцією.

Нагадаємо,  ПА Євронест - це багатостороння платформа парламентського співробітництва, структура, що об'єднує парламентські делегації Європейського парламенту і країн-членів Східного партнерства, у якій беруть участь всі країни Східного партнерства за винятком Білорусі,  та на якій обговорюються питання, що стосуються прав людини, економіки, енергетичної безпеки та боротьби з соціальною нерівністю.