Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
02 липня 2018, 09:55

Виступи членів Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ЄВРОНЕСТ

Виступи членів Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ЄВРОНЕСТ стосувалися актуальних питань як українського, так і міжнародного порядку денного.

Олександр Кодола звернув увагу членів Асамблеї на необхідність тиску з боку європейських міжнародних інститутів на Російську Федерацію, яка не лише у різний  спосіб втручається в справи суверенних держав, включаючи пряму військову агресію та окупацію територій, але і захоплює заручників, в  буквальному значенні цього слова. На сьогодні РФ незаконно утримує на своїй території 28 українських в'язнів і ще 31 особа знаходиться в ув'язнені на території окупованого Кримського півострова.

Одним із цих політв'язнів є режисер Олег Сєнцов, засуджений за сфабрикованим звинуваченням в тероризмі на 20 років і ув'язнений в колонії на півночі Сибіру, вже 44 дні продовжує голодування. Його підтримали ще декілька політв'язнів. Це крайній захід, на який може піти людина в умовах ув'язнення, аби ціною свого життя домогтися справедливості. Ми розглядаємо таку ситуацію як спробу Росії використати політв'язнів з метою тиску на процес прийняття рішень в процесі мирного врегулювання  конфлікту на Донбасі на свою користь. Також Олександр Кодола подякував за позицію Європейського Парламенту, який 14 червня ухвалив резолюцію з вимогою негайного звільнення Сенцова та інших українських політв'язнів, які утримуються у в'язницях Росії.

У своєму виступі Дмитро Лубінець наголосив, що РФ відіграє деструктивну роль для розвитку як країн Східного партнерства, так і країн ЄС, нагадавши при цьому про
анексію Криму, окупацію Донбасу, а також окупацію частини території Молдови і Грузії. Він підкреслив, що РФ завжди використовувала газовий фактор, як елемент політичного тиску. Тому ситуація щодо будівництва трубопроводу Північний потік-2 також є продовженням політичного тиску як на Україну та інші країни Східного партнерства, так і на країни-члени ЄС. У зв'язку з чим закликав депутатів Європейського Парламенту не давати країні-агресору цей додатковий важіль для впливу.

Член делегації Наталія Веселова, коментуючи резолюцію соціального комітету ПА ЄВРОНЕСТ "Про боротьбу з неформальною зайнятістю та незаконною трудовою діяльністю і про посилення соціального забезпечення країнах-партнерах", зазначила, що для України ця резолюція є дуже важливою, адже у зв'язку зі збройною агресією РФ на сході України та анексією Криму в Україні посилилося таке явище, як зовнішня трудова міграція. З огляду на те, що більшість громадян України не відчувають себе в безпеці в Росії, збільшується потік трудових мігрантів саме в країни ЄС.

Це явище посилює демографічну кризу та підриває економіку української держави. Тому для України вкрай важливим є повернення тих громадян, які виїхали за кордон з метою працевлаштування. Крім  того, важливою є безпека українців при їхньому працевлаштуванні, а також захист їх трудових прав за кордоном. Наталія Веселова наголосила, що останнім часом почастішали випадки викрадення українських громадян, які здійснюють трудову діяльність.



Так, 4 травня ц.р. у Чорному морі ФСБ РФ було затримано українське риболовне судно, на борту якого знаходилося 4 рибалки та капітан. Після перебування у  російському полоні п'ятеро українців були змушені оголосити голодування. Також вона звернулась із закликом до міжнародних партнерів об'єднати свої зусилля навколо захисту українських громадян від протиправних дій Російської Федерації.