Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність
29 березня 2018, 09:01

Результати участі Делегації ВР України у 138 Асамблеї МПС

Геополітична група 12+
Делегація Верховної Ради продовжила свою роботу у засіданні геополітичної групи 12+. Депутати обговорили результати голосування на Асамблеї щодо включення до порядку денного надзвичайно важливих резолюцій та голосування щодо поправок до доповідей постійних комітетів МПС.
Глава української делегації Б.Тарасюк висловив розчарування з приводу неузгодженої позиції групи 12+ під час голосування поправок до доповіді Комітету з питань миру та міжнародної безпеки та запропонував у подальшому в рамках групи  опрацьовувати всі важливі аспекти та знаходити  консолідовану позицію щодо ключових питань.
Також одним з питань порядку денного було обговорення з депутатами Венесуели та Катару внутрішньополітичної ситуації і основних викликів, які стоять на перешкоді розвитку цих країн.
 
Робота в комітетах
Ще однією важливою частиною МПС  є робота в постійних комітетах, на яких розглядалися поправки до доповідей. У Комітеті з питань сталого розвитку, фінансів та торгівлі опрацьовувався проект доповіді щодо залучення приватного сектору в реалізації цілей сталого розвитку, особливо в питаннях відновлювальної енергії, а також депутати проголосували за поправки до нього.
Варто відзначити те, що на засіданні Комітету з питань миру та міжнародної безпеки було підтримано ініціативу української делегації стосовно теми наступної доповіді щодо боротьби з найманством у різних конфліктах, яке підриває мир і порушує права людини. Комітет також визначив і затвердив своїм рішенням двох співдоповідачів даної теми: від України - Б.Тарасюка і від Йорданії - Каледа Баккара.
 
Двосторонні зустрічі
Значною перевагою МПС є змога проведення двосторонніх зустрічей з представниками інших делегацій. Зокрема, народні депутати скористалися таким майданчиком та  провели інтенсивні двосторонні зустрічі з делегаціями Швеції, Великої Британії, Німеччини, Швейцарії,  Канади, Австралії, Нової Зеландії та Венесуели.

Парламентарі з різних країн висловлювали свою підтримку українським громадянам, які захищають свою незалежність та територіальну цілісність від російської агресії. Було визначено можливі формати співпраці в рамках міжпарламентського співробітництва, а також напрацювання спільних механізмів щодо посилення демократії та верховенства права.
Також обговорення стосувалися поточних політичних процесів, особливо  в питаннях реформування судової системи, боротьби з корупцією та посилення інституційної спроможності.
 
 
Семінар
Окрім засідань робочих органів МПС, 28 березня проходив семінар з питань виконання Договору про заборону ядерної зброї, в якому взяв участь та виступив Б. Тарасюк. У своєму виступі він скептично висловився з приводу міжнародної громадської акції щодо заборони яде

рної зброї. Зокрема, він зазначив, що жодна з 5-ти ядерних держав, а також «порогові» країни не брали участі у переговорах щодо цього Договору і навіть не підписали його. Більше того, ядерні держави не виконали своїх політичних зобов’язань щодо гарантій національної безпеки Україні.
 
Асамблея
Особливу увагу було приділено дебатам щодо мігрантів та біженців, які проходили в рамках пленарного засідання Асамблеї.
Зокрема, у своєму виступі заступник голови Комітету ВР України з питань європейської інтеграції М. Іонова зазначила, що вже п’ятий рік тривають незаконна окупація Криму та нищівна війна Росії проти України на Донбасі, внаслідок якої мільйони громадян України продовжують страждати через гуманітарну кризу, яка є наслідком цієї агресії.
Більше 10 тисяч українців було вбито протягом цих років, серед яких 138 дітей, 2 230 жінок втратили своїх синів, 2 379 дітей - своїх батьків.
М.Іонова повідомила присутніх про триваючу окупацію Донбасу і тисячі людей, які потребують підтримки та допомоги від світової спільноти. У цьому контексті, за словами доповідачки, Україна буде надалі поглиблювати  співпрацю із установами ООН, зокрема з Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців.

Ще один виступ представниці української делегації А. Шкрум був присвячений загрозі, з якою зіштовхується не лише Україна, а й усі цивілізовані країни. Саме об’єднавши зусилля необхідно дати відсіч агресору, який вирішив організувати переділ кордонів у центрі Європи.
А.Шкрум звернулася до присутніх із закликом не лікувати симптоми, а визначити та усунути причини, через які виникають проблеми з біженцями та внутрішньо переміщеними особами.
 
Варто також зазначити, що представниця польської делегації долучилася до дискусії та акцентувала  увагу на тому, що Україна потерпає від військового конфлікту, внаслідок якого тисячі українців шукають притулку в Польщі.
 
У підсумку роботи Асамблеї було схвалено:
 
•        Резолюцію з надзвичайно важливих питань стосовно наслідків заяви США щодо Єрусалиму і прав палестинців в Єрусалимі відповідно до Статуту ООН та резолюцій  /з застереженнями/
•        Резолюцію «Підтримка миру як засобу досягнення сталого розвитку»
•        Резолюцію «Залучення приватного сектору в досягненні цілей сталого розвитку, особливо в питаннях відновлювальної енергії»
•        Теми майбутніх доповідей, зокрема пропозицію української делегації: «Неприпустимість використання найманців як засобу підриву миру та порушення прав людини»
•        Зміни до Статуту щодо збільшення участі молодих парламентарів у МПС