Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність
26 березня 2018, 14:29

В неділю, 25 березня продовжувалася робота Постійної делегаціії Верховної Ради Украіїни в Міжпарламентському Союзі (МПС)

неділю, 25 березня продовжувалася робота Постійної делегаціії Верховної Ради Украіїни в Міжпарламентському Союзі (МПС). Делегація у складі її Глави Б. Тарасюка, А.Шкрум, О.Порошенка, Л.Ємця, О.Сотник взяла участь у засіданні Постійного комітету з питань миру та міжнародної безпеки, у засіданні Постійного комітету з питань сталого розвитку, фінансів та торгівлі.

Глава делегації Борис Тарасюк, виступаючи на засіданні Комітету з питань миру та міжнародної безпеки, висловив позицію делегації щодо проекту резолюції Комітету на тему « Збереження миру як засіб досягнення сталого розвитку» та висловив вдячність співдоповідачам за її підготовку. Б.Тарасюк зазначив, що в проекті резолюції відображено багато важливих і правильних ідей і підходів, які ми поділяємо. Однак, на превеликий жаль, незважаючи на правильні формулювання в резолюціях, реальність і їх імпленемтація далекі від ідеалу. Також Глава делегації висловив ряд зауважень до тих поправок, зміст яких суперечить основним ідеям резолюції. Б.Тарасюк критично висловився щодо проведення останньої Асамблеї МПС в Росії, яка здійснила агресію і захопила частину території іншого члена МПС- України. Б. Тарасюк наголосив, що агресія країни, що зазіхає на територіальну цілісність інших незалежних країн, таких як Грузія, Молдова, вбиває безвинних громадян Сирії, використовує террористичні методи, щоб порушити суверенітет інших держав, як це мало місце нещодавно у Солсбері у Великій Британії, втручається у процес проведення демократичних виборів в інших країнах, застосовуючи кібератаки по всьому світу, має бути зупинена. Коментуючи поправку країни-агресора щодо підвищення довіри у міжрелігійному та міжетнічному  діалозі, глава української делегації нагадав про репресії, які вчиняє РФ по відношенню до кримських татар і українців в незаконно окупованому Криму.

Також українська делегація взяла участь у роботі Керівної Ради та 138 Асамблеї МПС, в рамках якої були розпочаті загальні дебати щодо посилення глобального режиму для захисту мігрантів та біженців.

Протягом робочого дня делегація під головуванням Б.Тарасюка провела двосторонні зустрічі і консультації з делегацією Австралії та Німеччини. Під час зустрічей депутати обговорили стан двосторонніх відносин, а також висловили свою позицію щодо поправок. Б.Тарасюк поінформував інші сторони про неприйнятність для української делегації ряду поправок, що були внесені до резолюції постійного комітету з питань миру та міжнародної безпеки.

У другій половині дня продовжувалось засідання Комітету з питань миру і міжнародної безпеки за участю Б.Тарасюка і О.Шкрум, на якому відбувалося голосування по кожній поправці до резолюції. Всього було подано 132 поправки. Б. Тарасюк висловлював позицію щодо кожної поправки, що були неприйнятними для нашої країни.

Депутати О.Сотник, О.Порошенко та Л.Ємець взяли участь у засіданні Форуму молодих парламентаріїв.