Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність
26 березня 2018, 14:29

Участь Постійної делегації ВР України у 138 асамблеї Міжпарламентського союзу


24-28 березня 2018 р. у м. Женеві, Швейцарія проходить 138-а Асамблея Міжпарламентського союзу (МПС), в якій бере участь Постійна делегація ВР Україні під головуванням Б. Тарасюка. Народні депутати-члени делегації долучилися до роботи статутних органів МПС, включаючи Асамблею, Керівну Раду, постійні комітети, а також Форум жінок-парламентаріїв та  Форум молодих парламентарів.
 
Порядок денний цьогорічної асамблеї охоплює такі ключові питання, як посилення парламентського внеску у вирішення глобальних проблем, пов’язаних з міграцією, підтримання миру як засобу досягнення сталого розвитку, подолання недостатнього представництва жінок у політиці, залучення приватного сектору до розвитку поновлюваних джерел енергії, і створення стійких та безпечних суспільств.
 
Усі питання, включаючи проекти резолюцій, поправки до статутних документів, визначення подальших тем для опрацювання, в першу чергу, розглядаються в рамках геополітичних груп. Україна входить у найбільш впливову геополітичну групу, яка складається з 47 країн-членів, переважно європейського континенту, разом з Канадою, Новою Зеландією та Австралією.

23 березня 2018 року представники Української делегації Б. Тарасюк. Л. Ємець та А. Шкрум взяли участь у засіданні геополітичної Групи 12+, на якому обговорювалися питання порядку денного асамблеї, доповіді постійних комітетів, поправки до Статуту, а також розглядалося питання щодо потенційного членства Азербайджану.

Ще одним майданчиком для спільних напрацювань у рамках Асамблеї став Форум жінок-парламентаріїв та семінар з питань захисту біженців. У ході дискусії А. Шкрум наголосила на важливості вирішення саме причин, які спричиняють конфлікти та війни, та зазначила про ситуацію з понад 1,8 млн. внутрішньопереміщених осіб, яка виникла як наслідок російської агресії по відношенню до України.
Робота Асамблеї триватиме до 28 березня 2018 року.
 
*МПС був створений у 1889 році з метою просування демократії, рівності, прав людини, сталого розвитку та миру. Штаб-квартира розміщувалася в Берні, однак у 1911 р. була перенесена в Брюссель, згодом в Осло, а з 1921 р. - у Женеву.