Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Конференції та круглі столи
13 березня 2018, 14:29

Україна потребує близько 5 тис. спеціалістів з кібербезпеки щорічно

Глобальна тенденція щодо зростання рівня кіберзагроз є актуальною для України та потребує значного збільшення кількості спеціалістів у цій сфері – вузи випускають щороку 800 бакалаврів, а прогнозована потреба близько 5 тис. Про це заявив експерт Парламентської експертної групи Руслан Ткаченко під час семінару у комітеті Верховної Ради з європейської інтеграції, який відбувся за підтримки Посольства Великої Британії в Україні. 

«Прогнозована щорічна потреба в спеціалістах з кібербезпеки в Україні становить близько 5 тис. як мінімум, що дозволить захистити потенційні цілі для нападу у державних установах на центральному та регіональному рівні», - зазначив експерт. Він додав, що на сьогодні Європейський союз приділяє велику увагу формуванню спільної політики у сфері кібербезпеки та створенню мережі експертних центрів, підготовки відповідних кадрів, і до цієї діяльності мала би приєднатися Україна. Загалом, за прогнозами ЄС, у регіоні протягом найближчих кількох років загрози щодо кібератак зростуть принаймні у чотири рази, тому планується, що до 2020 року загалом у європейських країнах  має бути близько 350 тис. спеціалістів з кібербезпеки.

Єврокомісія планує фінансувати навчальні установи з підготовки експертів, які виявлятимуть потенційні глобальні загрози – це, фактично, хакери на службі держави, підкреслив Р.Ткаченко. Також ЄС ініціює створення транскордонного доступу до електронних доказів кібератак, створення платформи обміну інформацією та фонду відшкодування кібератак.

Політика Євросоюзу у сфері кібербезпеки лише формується, тому Україна має усі шанси приєднатися до неї і створити ефективну систему взаємодії з європейськими партнерами, що дуже важливо з огляду на інтеграцію в спільний європейський простір, переконаний експерт ПЕГ.