Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Конференції та круглі столи
20 квітня 2017, 10:58

Відбувся «круглий стіл» з питань наближення українського законодавства про публічні закупівлі до стандартів ЄС


19 квітня в комітеті з питань європейської інтеграції відбувся семінар на тему «ГАРМОНІЗАЦІЯ СИСТЕМИ ДЕРЖАВНИХ ЗАКУПІВЕЛЬ В УКРАЇНІ ЗІ СТАНДІРТАМИ ЄС». Учасники семінару обговорили низку важливих питань, зокрема: керівні політики та інструменти права ЄС, директиви ЄС про закупівлі та сфери їх застосування, Угода про Асоціацію, Дорожня карта державних закупівель та процес імплементації.

Заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції М.Іонова зазначила, що у контексті взаємовідносин між Україною та ЄС і зокрема Угоди про Асоціацію як магістрального документу цивілізаційного розвитку України сфера публічних закупівель займає важливе місце, що підтверджується наявністю окремого тематичного розділу в Угоді про Асоціацію. Вона зазначила, що протягом останніх трьох років, у тому числі значною мірою завдяки підтримки Європейського

Союзу, відбулися істотні зрушення у реформуванні публічних закупівель в Україні. «Ми впритул наближаємося до рівня максимальної гармонізації української національної системи публічних закупівель з стандартами ЄС, проте на порядку денному залишається питання ефективності закупівель та відповідності правил їх проведення acquis ЄС».

Учасники приділили велику увагу обговоренню завданням та цілям законодавства ЄС, чітко визначили різницю верховенства Європейського права та національного законодавства. Було наголошено на необхідності адаптації національного законодавства до законодавства ЄС в рамках європейської інтеграції та членства в Європейському Союзі.

Під час дискусії учасники семінару мали можливість ознайомитися з новими (2014 року) директивами ЄС у сфері публічних закупівель  та з практиками державних закупівель, які здійснюються країнами-членами ЄС, зокрема практикою «зелених закупівель».

На додаток, було наголошено на тому, що «Дорожня карта» державних закупівель в Україні повинна охоплювати усі аспекти реформування та загальні правові засади для імплементації у сфері державних закупівель, серед яких: адаптація законодавства та зміцнення адміністративної спроможності на всіх рівнях.