Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентська асамблея ЄВРОНЕСТ > Діяльність
06 грудня 2016, 17:17

Відбулись засідання Комітетів Парламентської Асамблеї ЄС – Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ)


Постійна делегація Верховної Ради України у Парламентській Асамблеї ЄС – Східні сусіди (ПА ЄВРОНЕСТ), у складі народних депутатів України О. Кодоли, В. Барвіненка, Н. Веселової, В. Корчика, Г. Чекіти, взяла участь у засіданнях Комітетів ПА ЄВРОНЕСТ. Учасниками зазначених заходів були також депутати Європейського Парламенту, парламентів Молдови, Вірменії, Азербайджану.

Під час засідання Комітету ПА ЄВРОНЕСТ з енергетичної безпеки українська делегація висловила стурбованість щодо надання Європейською Комісією дозволу на збільшення прокачування газу "Газпромом" по трубопроводу OPAL в обхід України. Зокрема, член постійної делегації ВРУ у ПА Євронест Віталій Корчик, виступаючи під час засідання Комітету з питань енергетичної безпеки, висловив занепокоєння та закликав блокувати рішення німецького регулятора та Європейської комісії (ЄК), яка збільшила квоту російському Газпрому до системи OPAL. Збільшення квоти російського Газпрому на прокачування газу трубопроводом OPAL дасть Кремлю додатковий інструмент для шантажу країн Європи. Він наголосив, що рішення Європейської Комісії порушує умови "Третього енергетичного пакету" та статті 274 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. За рішенням ЄК російський державний монополіст може отримати квоту на 80-90% пропускної потужності газогону. Це загрожує монополізацією трубопроводу OPAL і всього газового ринку Європи, -зазначив В.Корчик.

Також народні депутати України звернули увагу учасників засідання на потенційні ризики будівництва транзитних трубопроводів "Північний потік-2" та "Турецький потік". Делегація з Молдови заявила про те, що поділяє занепокоєння української сторони і наголосила, що зазначені проблеми стосуються не лише України, а й усього Східного регіону.

Під час засідання Комітету ПА ЄВРОНЕСТ з питань економічної інтеграції, зближення правових норм і конвергенції з політикою ЄС представники Європейської комісії наголосили на трьох основних завданнях, що мають були реалізовані до 2020 року, і які перед собою ставить Євросоюз у співробітництві з країнами Східного партнерства, а саме: залучення молоді в рамках економічної діяльності; заохочення розвитку малого та середнього бізнесу; економічний розвиток муніципалітетів. Для реалізації відповідних проектів буде відібрано пілотний регіон.

Українська делегація поінформувала членів Комітету про реформу у сфері зайнятості. Народний депутат Н. Веселова наголосила, що Україна намагається максимально відійти від виплат допомоги по безробіттю і забезпечити роботою всіх бажаючих. З цією метою Служба зайнятості стимулює роботодавців йти на зустріч з потенціальним робітником. До того ж Україна є лідером з підготовки фахівців у IT-сфері та в інженерії. Українські спеціалісти вважаються найбільш затребуваними на європейському ринку зайнятості, однак велика кількість кадрів та молодих спеціалістів залишилась без роботи та місць проходження практики через окупацію Російською Федерацією регіонів, що є індустріальними центрами України, оскільки багато металургійних, машинобудівних та добувних підприємств знаходяться за лінією фронту.

У зв'язку з цим, українська делегація запропонувала розглянути Україну як майданчик для розміщення філіалів європейських підприємств, посилаючись на приклад ФРН, в рамках якого торгово-промислова палата цієї країни вже реалізовує проекти з підготовки молодих українських кадрів за своїми стандартами з метою їх працевлаштування на розміщених в майбутньому на території України філіалах машинобудівних підприємств.
Постійна делегація українського парламенту висловила надію на те що, Європейська Комісія розгляне Україну, як регіон для реалізації пілотного проекту з економічного розвитку муніципалітетів.