Головна > Текстові публікації > Діяльність Комітету > Події в Комітеті > Конференції та круглі столи
02 липня 2016, 16:08

Продовження навчального тренінгу «Адаптація законодавства України до acquis»

З 30 червня по 1 липня 2016 р. за підтримки Інституту Європейської політики Німеччини та Парламентської експертної групи з питань європейської інтеграції відбулось продовження навчального тренінгу «Адаптація законодавства України до acquis» на тему «Відомості про Поглиблену та Всеохоплюючу Зону вільної торгівлі (ПВЗВТ): доступ до ринку, спрощення торгівельних та митних процедур» для співробітників Апарату ВР України.

Доповідачами тренінгу виступили Констанція Ака, керівник проекту «Підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України», Крісті Собер, представник Естонії в Європейському Парламенті, Світлана Зайцева, експерт у сфері торговельної політики Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, Юлія Гончарова, Директор економічного та секторального відділу Урядового офісу з питань європейської інтеграції.

Основне завдання навчального тренінгу полягало у висвітлені загального розуміння передумов імплементації між Україною та ЄС щодо ПВЗВТ, визначивши роль Верховної Ради України в цьому процесі. 

Крісті Собер, репрезентувала всебічну співпрацю й координацію законодавчої системи Естонії відповідно до вимог Європейського Парламенту. На прикладі Естонії, доповідач зазначила про формування офіційної делегації для переговорів на чолі з Міністерством закордонних справ Естонії. Ефективність цієї структури сприяла спільному розумінню ключових аспектів реалізації європейського законодавства через міжпарламентську співпрацю комітету закордонних справ Парламенту з Урядом та Міністерством закордонним справ. Вагомою формою співпраці Комітету закордонних справ Естонії із співробітниками Уряду є міністерські зустрічі, на яких обговорюються позиції як законодавчої, так і виконавчої влади.

За результатами практичного завдання учасники навчального тренінгу презентували пропозиції кращої міжпарламентської співпраці Комітету, а саме: проведення спільних засідань між комітетами ВР України; присутність представника від Комітету з питань європейської інтеграції на міністерських засіданнях щодо імплементації законодавства ЄС; прийняття тих, законопроектів які дійсно необхідні для впровадження імплементації норм ПВЗВТ; спрощення процедури розгляду законопроектів тощо.

На основі Угоди про асоціацію Світлана Зайцева висвітлила такі аспекти торговельних відносин Україна-ЄС як «збори та інші платежі», «нетарифні заходи», «антидемпінгові та компенсаційні заходи», «засоби захисту торгівлі».
При веденні діалогу між сторонами з питань захисту торгівлі для розуміння законів сторін Угоди та співробітництва між компетентними органами. Учасникам було запропоновано виконання практичного завдання з використанням спеціального захисного механізму, на прикладі з авто (8703) врахувавши двосторонні домовленості.

В ході навчального тренінгу учасники ознайомилися з презентацією від Урядового офісу Імплементація Глави V «Митниця, спрощення торгівлі», яка вміщує основні положення співробітництва у митній сфері, перелік планів імплементації, митні прототипи ЄС тощо.

Співробітникам Апарату ВР України було презентовано інформацію про приєднання до Спільної транзитної процедури (NCTS) (з 2009 р. Україна набула статус неформального спостерігача у робочих органах Конвенції ЄС та ЄАВТ) для обміну інформацією між європейською новою комп’ютеризованою транзитною системою (NCTS) та центральною базою митних органів (ЄАВТ).

В цілому, дводенний навчальний тренінг сприяв детальному розгляду ефективності співпраці між органами влади в Україні, дотримуючись принципу ЄС підзвітності й спільності та парламентської дипломатії, а також уточненню положень ПВЗВТ у сфері митної політики, визначивши основні виклики для України - зміна «філософії» митного контролю та митного оформлення відповідно до принципу «спрощення торгівлі», підвищення професійного рівня працівників митних органів ДФС України, посилення ІТ-складової у митних органах, підвищення ролі митниці у безпеці держави.