Головна > Текстові публікації > Міжнародна діяльність > Парламентський комітет асоціації > Діяльність
05 листопада 2015, 17:40

4-5 листопада у Києві відбулось Друге засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (ПКА).

 

4-5 листопада у Києві під спільним головуванням Остапа Семерака від імені Верховної Ради України та Андрея Плєнковіча від імені Європейського Парламенту відбулось Друге засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС (ПКА). У засіданні взяли участь Голова Верховної Ради України В. Гройсман,  народні депутати України, депутати Європейського Парламенту, представники Уряду України, дипкорпусу та громадянського суспільства. До участі в засіданні було також запрошено Главу оціночної місії з питань реформування Верховної Ради України та Колишнього Президента Європейського Парламенту Пета Кокса, який поінформував членів ПКА щодо діяльності очолюваної ним місії. 

Учасники засідання обговорили актуальні питання порядку денного відносин України з ЄС, обмінялися думками щодо політичної та безпекової ситуації в Україні, а також ситуації на Сході України, обговорили результати місцевих виборів, що відбулися в Україні 25 жовтня ц.р., стан імплементації  Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, питання перспектив запровадження безвізового режиму для громадян України, здійснення реформ в Україні, а також питання економічного та секторального співробітництва, тощо.

Члени Української частини поінформували європейських партнерів про здійснення реформ в Україні, зокрема конституційної, судової, виборчої та заходів з боротьби з корупцією. Також Українська сторона поінформувала про стан виконання Плану дій з лібералізації візового режиму (ПДВЛ), зокрема, опрацювання Верховною Радою України  низки законопроектів, прийняття яких є обов’язковим для завершення виконання взятих на себе зобов’язань в рамках ПДВЛ. Сторона ЄП позитивно відзначила впровадження реформ в Україні, зокрема, прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації влади, кроків із створення належного законодавчого та інституційного підґрунтя боротьби з корупцію, в тому числі і політичною. В той же час наголошувалося на необхідності пришвидшення темпів здійснення реформ, незважаючи на виклики, які стоять перед Україною.  

Ключовою  темою обговорення стала ситуація на Донбасі та гуманітарна криза, яка стала наслідком військової агресії РФ проти України. Сторони висловили спільну позицію, щодо необхідності повного і беззастережного виконання Росією зобов’язань в рамках Мінських домовленостей та відзначили порушення нею вказаних домовленостей, зокрема, що стосується виведення регулярних військ та бойовиків, важкого озброєння і танків, звільнення всіх заручників, що незаконно утримуються бойовиками так званих ДНР/ЛНР, тощо.  В цьому контексті члени ПКА констатували необхідність збереження санаційного режиму по відношенню до Російської Федерації до повного та беззастережного дотримання нею Мінських домовленостей та відновлення територіальної цілісності України.

За підсумками 2-го засідання ПКА було прийнято Заключну Заяву та Рекомендації (УКР, EN).