Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

02 грудня 2021, 10:02

«Якщо ми не налагодимо довіру, то ризикуємо й далі борсатися на місці», — Іванна Климпуш-Цинцадзе про європейську та євроатлантичну інтеграцію

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у дискусії «Вступ до НАТО та ЄС: прогрес, стагнація, імітація?» Київського безпекового форуму. Учасники оцінили зміст і темп європейської та євроатлантичної інтеграції України за останні два роки, обговорили перспективи отримання Україною Плану дій щодо членства в НАТО, а також те, як забезпечити ефективний контроль за виконанням курсу на членство в НАТО та ЄС.

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що завдяки змінам до Конституції у 2019 році, коли курс на європейську та євроатлантичну інтеграцію був закріплений в Основному законі, а також підтримці цього курсу в суспільстві Україні вдалося втриматися у рамці просування до євроатлантичної спільноти: «Деякі речі вдалося отримати за інерцією, і добре, що їм не завадили, як, наприклад, статус партнера НАТО з розширеними можливостями чи підписання Угоди про спільний авіаційний простір. Питання далі — як ми будемо наповнювати ті можливості, які з’явилися у зв’язку з цими новими інструментами». 

 

Голова Комітету вважає, що протягом останніх двох років Україна дуже часто робила крок вперед і два назад у напрямі європейської та євроатлантичної інтеграції: «У багатьох речах ми сповзли в минуле. Ми не маємо сьогодні серйозної інституційної здатності країни виконувати ті складні трансформаційні цілі, які закладені в Угоду про асоціацію і в кожну річну національну програму. Це позначається на темпах, глибині і змістовності досягнення цілей». Що стосується річних програм співпраці з НАТО, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, у 2018 році Альянс розсекретив плани дій однієї зі своїх країн-членів, щоб Україна могла використовувати їх, як шаблон, за яким працювати за своїми програмами. У 2018 році Україна також перейшла на інший тип підготовки річних національних програм. У міністерствах були підготовлені люди, які б могли реалізовувати результативно орієнтований підхід. Однак провал реформи держслужби, на думку голови Комітету, цей процес зупинив: «Ті люди, які пройшли навчання, а це було понад 300 людей у різних міністерствах, які мали знати, як це все робити, — їх просто попереводили в інші департаменти, міністерства об'єднувалися-роз’єднувалися, і ми втратили частину тієї спроможності, яку вибудовували. А це втрата темпу».

 

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що ще однією проблемою є відсутність на рівні Парламенту інструменту моніторингу, аналізу, контролю і нагляду за виконанням річних національних програм співпраці України з НАТО: «Коли ми прийшли у Парламент 9-го скликання, то з колегинями з Комітету у закордонних справах ініціювали створення міжкомітетської групи, яка б могла вести цей напрям. Але колеги не погодилися. І досі  немає «апетиту» від провладних колег у цьому напрямі. І це проблема, бо у громадянського суспільства немає у Парламенті інституціоналізованого союзника, з яким можна було би над цим працювати». Голова Комітету також припустила, що програми зі співпраці з Альянсом варто було б формувати на кілька років. Це забезпечило б наскрізність пріоритетів.  

 

Щодо інтеграції в ЄС, голова Комітету переконана, що велика увага зараз приділяється технічним питання, а також Угоді про зону всеосяжної та вільної торгівлі, але, водночас, втрачається найголовніше — увага до політичної складової: «Ми втрачаємо дух Угоди, намагаючись реалізувати її букву. А це про базу, про нашу приналежність до європейської цивілізації».

 

Найбільшою ж проблемою у напрямі європейської та євроатлантичної інтеграції, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, є втрата довіри до влади і всередині країни, і у взаємодії з європейськими партнерами: «Якщо ми не налагодимо цю довіру, то ризикуємо й далі борсатися на місці, виголошуючи цілі, але їх не досягаючи».