Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

23 листопада 2021, 09:16

ЄС допомагає українському бізнесу подолати наслідки пандемії COVID-19

Ваш бізнес постраждав від пандемії коронавірусу? Шукаєте способів його підтримки та відновлення? Європейський Союз через інструменти підтримки — грантові програми, кредити, консультування, — надає українським підприємцям допомогу у подоланні наслідків коронавірусу. ЄС підтримує підприємців пільговими позиками через національні банки, мікрофінансуванням та грантами. Також допомагає з навчанням підприємців фінансовій грамотності та освітніми програмами для банківських працівників, щоб поліпшити стандарти роботи з бізнесом.

1.  Позики та кредити. ЄС надає спеціальні позики в рамках ініціативи EU4Business через мережу банків в Україні. EU4Business – ініціатива Європейського Союзу, яка допомагає малим та середнім підприємствам у шести країнах Східного партнерства ефективніше реалізовувати свій потенціал і стимулювати економічне зростання. Ось банки, з якими співпрацює ЄС в Україні: АТ АКБ «Банк Львів», АТ «Кредитвест Банк», ПроКредит Банк, Креді Агріколь Банк, Ощадбанк, ТОВ «ОТП Лізинг», АТ «Агропросперіс Банк», АТ «Кредобанк», ЄБРР, АТ «Укрексімбанк», АТ «Укргазбанк». Допомогу можуть отримати мікро- (до 10 працівників), малі (10-50 працівників) та середні (51-250 працівників) підприємства. Євросоюз надає пільгові позики компаніям агропродовольчого й виробничого секторів, сфери послуг, нерухомості, туризму й ІТ. Спеціальні умови передбачені для сільськогосподарських підприємств, а також домогосподарств із низьким рівнем доходу. Детальніше про те, як отримати позику.

2. Окрім кредитів Європейський Союз також пропонує багато грантових можливостей для підтримки підприємців в Україні. Для втілення бізнес-ідеї, можна скористатися можливостями від програми «Горизонт Європа». Це наймасштабніша програма ЄС із фінансування досліджень та інновацій, бюджет якої складає майже 100 млрд євро. Для представників малого та середнього бізнесу доступні два основних інструменти: Accelerator та Pathfinder. Accelerator пропонує грант до 2,5 млн. євро і покриває до 70% витрат. Pathfinder дає можливість отримати грант до 4 млн. євро і покриває до 100% витрат. Для реалізації «зелених» ідей українці також мають змогу отримати підтримку в межах програми #EU4Climate-FINTECC «Кліматичні інноваційні ваучери». Для підприємців зі Сходу України працює аж дві програми: «Підтримка ЄС сходу України – відновлення, зміцнення миру та урядування», яку реалізує ПРООН, і «Підтримка ЄС для сходу України». Також Програма «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» надає гранти для підтримки розвитку малих і середніх підприємств в Україні в умовах пандемії COVID-19. Її основне завдання — сприяти розвитку екосистеми малого та середнього підприємництва здебільшого на місцевому рівні. Програма пропонує 100 «COVID-19 ваучерів» на бізнес-консультації. Діє до 30 червня 2022. Загальний бюджет грантових програм €1 500 000.

3. Якщо хочете розширити свій бізнес, але вам бракує знань — ви можете пройти навчання чи отримати консультацію в рамках програм ЄС. Євросоюз співпрацює з бізнес-асоціаціями й органами підтримки малих та середніх підприємств. У переліку послуг з розвитку бізнесу знайдіть інструмент, який допоможе саме вашій справі. EU4Business також запустив мережу COVID-19 бізнес-клінік, які допомагають українським малим та середнім підприємствам відреагувати на економічні виклики, спричинені ковідом. Проєкт фінансується спільно ЄС та урядом Німеччини і реалізується GIZ. Бізнес-клініки надають безкоштовні онлайн-послуги, індивідуальні та групові консультації, вебінари, тренінги та форуми, ваучери на поглиблені бізнес-консультації. Консультації стосуються бізнес-стратегій, маркетингу, інновацій, діджиталізації, експорту та доступних програм підтримки бізнесу з боку влади та різноманітних організацій. Очолювані жінками підприємства, у рамках ініціативи EU4Business, можуть скористатися консультативною програмою «Жінки у бізнесі», яку реалізує Європейський банк реконструкції та розвитку. Проєкт допомагає компаніям отримати доступ до ноу-хау, необхідного для трансформації бізнесу. Підприємиці зможуть отримати технічні знання щодо створення сайту, впровадження системи управління якістю, що відповідає міжнародним стандартам, покращення управління кадрами тощо.

В рамках ініціативи EU4Business протягом 2019-2020 років було надано допомогу 12 123 українським компаніям. Серед них, 1 757 бізнесменів отримали позики на загальну суму 223,59 млн. євро в рамках програм ЄС із підтримки малих і середніх підприємств. Було проведено понад 5 663 консультацій. У результаті лише за 2020 рік дохід підприємств зріс на 28,6% (майже 883 млн євро), а також було створено 20 380 нових робочих місць. Детальніше про можливості, які надає Європейський Союз для розвитку бізнесу в Україні — на веб порталі EU4Business.