Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

13 жовтня 2021, 14:52

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Україна з її відданістю цінностям свободи може зіграти роль провідника в оновленій Європі»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь у презентації видання «Україна: 30 років на європейському шляху» Центру Разумкова. Учасники презентації обговорили здобутки і прорахунки України на шляху її становлення як незалежної європейської держави.

Іванна Климпуш-Цинцадзе переконана, що найбільшим досягненням протягом цих тридцяти років є чітке визначення вектору руху: «У нас була багатовекторність, позаблоковість, дрейфування у бік Російської Федерації і лише невелику частку з цих 30 років ми рухалися до Європи». Водночас, перед Україною і досі стоїть великий виклик, впевнена Голова Комітету. Цей виклик полягає у переході від  патерналістського, постколоніального суспільства до сучасної, ринкової, ліберальної і соціальноорієнтованої моделі: «Зараз ідеться про певну відкладену державність. Революція на граніті, Майдани, це все були етапи становлення перед тим, як відбувся вибух самоідентифікації, реальна політична трансформація від суспільної дружби зі старшим братом до усвідомлення необхідності руху до Європейського Союзу та НАТО».

Іванна Климпуш-Цинцадзе впевнена, що майбутнє України буде успішним у європейській родині: «Україна, з її молодістю у відновленні державності, з пасіонарністю, з відданістю засадничим цінностям свободи, може зіграти роль провідника в оновленій Європі. Цієї пасіонарності і відданості дуже не вистачає сьогодні у Європі тим, хто вважає, що ті речі, за які ми боремося, є даністю. Нам належить нагадати, що за цю даність треба невпинно боротися, і допомогти це усвідомити нашим колегам з Європейського Союзу».

Голова Комітету вважає, що Україна має повне право претендувати на перспективу членства в Європейському Союзі, але має проаналізувати, чому змінилося ставлення всередині ЄС до його розширення: «Досвід вступу не зовсім готових Румунії і Болгарії — він якраз і є однією зі складових, чому немає апетиту до подальшого розширення для тих країн, які не до кінця готові. Бо, насправді, певні недороблені засадничі речі в Угорщині і Польщі сьогодні створюють додаткові проблеми у сфері верховенства права, демократії, балансів, свобод». Іванна Климпуш-Цинцадзе визнала, що в деяких європейських столицях є страх перед Російською Федерацією, і з цим треба працювати, бо РФ працює над тим, щоб Європа лише зміцнювалась у своїх сумнівах щодо того, що Україна колись стане членом ЄС.

 
Водночас, Іванна Климпуш-Цинцадзе не погоджуюся з тим, що секторальна інтеграція є наразі ключовою для України. На її думку, європейські партнери звертають недостатню увагу на політичну частину Угоди про асоціацію: «Я вважаю, що політична частина Угоди про асоціацію виписана дуже загально, дуже рамково, що дозволяє на різних етапах українському керівництву звітувати про досягнення цілей в рамках політичного діалогу, як виконаних, а, насправді, відкочуватися назад». Навіть якщо Україна зробить усе для того, щоби бізнесові, інтеграційні, секторальні, економічні речі працювали як годинник — поки не буде виконано політичну частину асоціації — важко буде наполягати на тому, що двері в Європейському Союзі для України мають бути відчинені, вважає голова Комітету.