Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

13 жовтня 2021, 14:12

«Україна має працювати над проблемами, а не цементувати їх» — Іванна Климпуш-Цинцадзе закликала до чесного діалогу із Заходом

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілася з Міхаелем Зібертом – керуючим директором з питань Росії, Східного партнерства, Центральної Азії, регіональної співпраці та ОБСЄ Європейської служби зовнішніх справ. Вони обговорили підсумки 23 саміту Україна-ЄС, спільні зусилля України та західних партнерів щодо відновлення територіальної цілісності України, енергетичну безпеку, а також проведення реформ в Україні, зокрема, судової реформи.

Іванна Климпуш-Цинцадзе привітала підписання Угоди про спільний авіаційний простір з Європейським Союзом. Вона висловила сподівання, що ця угода допоможе ліквідувати монополію на ринку авіаперевезень в Україні, а відповідно — дасть змогу збільшити кількість рейсів між Україною та ЄС та зробити подорожі доступнішими.

Ще одним вкрай важливим результатом роботи з європейськими партнерами, на думку голови Комітету, є спільне з Євросоюзом розуміння і формулювання того, що Росія є стороною конфлікту. Голова Комітету висловила сподівання, що подальша робота у цьому напрямі, зокрема, запроваджені ЄС санкції проти причетних до примусової паспортизації українців на окупованих територіях і до проведення там виборів РФ, сприятиме притягненню винних до відповідальності.

Міхаель Зіберт зауважив, що саміт «Кримської платформи» у серпні цього року є також важливим досягненням української дипломатії, оскільки він повертає важливе питання окупованого Криму на радари світового порядку денного. Голова Комітету водночас зауважила, що важливими є і ті інструменти, які Україна буде використовувати після саміту «Кримської платформи»: «Ми маємо збільшувати кількість учасників цієї платформи і залучати ще більше країн із різних континентів». І у цьому процесі, окрім України, на думку Іванни Климпуш-Цинцадзе, мають бути активно задіяні європейські та західні партнери України, бо йдеться не лише про безпеку України, а й безпеку усієї Європи.

Іванна Климпуш-Цинцадзе наголосила, що для України дуже важливо, щоб місія ОБСЄ перебувала на Сході України. Однак Росія вже оголосила, що не підтримає продовження після 30 вересня прикордонної та спостережної місії ОБСЄ на двох контрольно-пропускних пунктах «Донецьк» і «Гуково» на російсько-українському кордоні.

У питанні внутрішніх реформ, переконана голова Комітету, Україна рухається несистемно: «Ми б досягли більшого, якби була більша воля для реформ і тих цілей, які Україна собі поставила, і зафіксувала у Конституції щодо нашого євроінтеграційного курсу. Коли є монобільшість — можна ухвалювати рішення швидко, а ми втратили дуже багато часу».

Голова Комітету також наполягає, що Україна має вибудовувати чесний і відкритий діалог із західними партнерами і про свої зовнішньополітичні очікування, і про стан справ всередині країни. «Наші західні партнери ніколи не соромилися того, що цей діалог може бути складним. І він ніколи не був простим, насправді. Україна зацікавлена в тому, щоб цей діалог був чесним і відвертим. Треба працювати над проблемами, а не цементувати їх. Інакше, у майбутньому це призведе лише до ускладнень», — переконана Іванна Климпуш-Цинцадзе.