Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

16 вересня 2021, 09:00

Україна відзначає сьому річницю ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС

16 вересня 2014 року Верховна Рада України та Європейський парламент ратифікували Угоду про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Це рішення підтримали 355 депутатів Верховної Ради та 535 європарламентарів. 

 

Угода про асоціацію за своїм обсягом та тематичним охопленням — найбільший міжнародно-правовий документ за всю історію України та найбільший міжнародний договір з третьою країною, який коли-небудь укладав Європейський Союз. Це дорожня карта, яка допомагає інтеграції України до Євросоюзу, а також наближає законодавство нашої країни до права ЄС. Передбачена Угодою поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом створює правову базу для вільного переміщення товарів, послуг, капіталів, частково робочої сили між Україною та ЄС, а також регуляторного наближення, спрямованого на поступову інтеграцію економіки України до ринку Євросоюзу.

 

З моменту підписання Угоди, Європейський Союз надав Україні допомогу на загальну суму понад 16 мільярдів євро. З 2017 року працює безвізовий режим подорожей з України до ЄС. Українці мають змогу приїздити в країни Євросоюзу з діловою чи туристичною метою або в сімейних справах на термін до 90 днів протягом 180-денного періоду протягом року. 

 

Європейський Союз є найбільшим торговим партнером України з питомою вагою торгівлі товарами 40,2% від загального обсягу зовнішньої торгівлі країни. За перше півріччя цього року експорт товарів з України зріс на 45% і досяг позначки 12,4 мільярда доларів», — повідомив перший віце-прем'єр-міністр України Олексій Любченко. На сьогодні свою продукцію до країн ЄС експортують понад 14 тисяч українських компаній. 

 

Найбільшого прогресу за весь час виконання Угоди досягнуто у сферах: підприємництво (81%), держзакупівлі (83%), гуманітарна політика (84%), технічні бар'єри в торгівлі (85%), юстиція, свобода, безпека, права людини (85%) і політичний діалог, національна безпека і оборона (89%). Найменший прогрес — у сферах: фінансова співпраця та боротьба з шахрайством (24%), транспорт, транспортна інфраструктура, поштові та кур'єрські послуги (35%) і фінансовий сектор (36%).

 

Вступ України до Європейського Союзу підтримують 64% українців. Такі дані дослідження, проведеного соціологічною групою «Рейтинг» у період 20 липня – 9 серпня 2021 року в усіх областях України, крім тимчасово окупованих територій. Найбільше тих, хто підтримує європейське майбутнє України, серед молоді 16-24 роки: 75% опитаних — за вступ до ЄС. Але навіть і в найстарших категоріях не менше половини респондентів виступають за рух України у західному напрямку. Питання вступу до Євросоюзу має регіональні відмінності — підтримка зменшується у напрямку з Заходу на Схід. Загалом серед наймолодших (16-24), на відміну від старших, простежується тенденція до консолідації навколо проєвропейської ідеї України. Навіть на Сході, де більшість проти вступу в ЄС, 58% молоді підтримує приєднання України до Євросоюзу.