Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

17 червня 2021, 08:24

Експерти проєкту ЄС Association4U презентували Комітету Концепцію проєкту Закону про європейську інтеграцію

Комітет з питань інтеграції України до ЄС на своєму засіданні 16 червня розглянув Концепцію проєкту Закону про європейську інтеграцію. Над цим документом протягом кількох місяців працювали експерти проєкту Європейського Союзу Association4U. Ухвалення законопроєкту про євроінтеграцію створило б надійну правову базу для більш ефективного виконання зобов’язань за Угодою про асоціацію та сприяло б швидшій інтеграції України до ЄС.

Керівниця проєкту Association4U Еґлє Римкуте зазначила, що Концепція була створена з ініціативи членів Комітету з питань інтеграції України до ЄС на чолі з Дмитром Люботою. «Ми зібрали велику команду експертів з європейської інтеграції — українських та міжнародних, яка протягом кількох місяців наполегливо працювала, опрацьовуючи і узагальнюючи ідеї щодо можливого закону про європейську інтеграцію. Ми розробили Концепцію, яка потребує подальшого обговорення та доопрацювання», — повідомила Еґлє Римкуте.

Ключовий експерт проєкту Association4U Цезар Герма розповів про основні напрями Концепції. За його словами, майбутній законопроєкт щодо європейської інтеграції має закласти правову основу і політично зміцнити співпрацю державних інституцій в Україні у процесі європейської інтеграції. Концепція пропонує інституціоналізувати механізми політичної співпраці, особливо між Кабміном та Верховною Радою. «В рамках цієї інституціоналізації найважливіша новина Концепції — це так званий річний цикл курсу на Європейський Союз, який повинен раз на рік структурувати стратегічну дискусію між Кабміном та ВР, особливо за участі Комітету з питань інтеграції України до ЄС, де Кабмін і Верховна Рада обмінялися б оцінками і пріоритетними напрямами євроінтеграційного курсу», — зазначив Цезар Герма. Ключовий експерт проєкту також зауважив, що важливою частиною Концепції є відповідність законопроєктів вимогам права ЄС. У цьому напрямі вже є обов’язки та процедури і у Верховної Ради, і у Кабміну, але вони не синхронізовані. Концепція пропонує запровадити правила і процедури, які мають покращити оцінку відповідності законопроєктів праву Європейського Союзу.

Голова Комітету подякувала проєкту Association4U за співпрацю та за роботу над Концепцією майбутнього законопроєкту про європейську інтеграцію. «Я думаю, що тут є багато пропозицій для комплексного вирішення тих проблем, з якими ми постійно стикаємося, і які на сьогодні дозволяють дуже часто у фрагментарний спосіб наближати наше законодавство до європейського, не дають системності та комплексності. Ви якраз пропонуєте рішення, як це покращити», — зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе. Секретар Комітету Валентин Наливайченко нагадав, що члени Комітету уже створили Проєкт концепції роботи Комітету, який передбачав посилення координуючої, контролюючої та інших функцій Комітету з питань інтеграції України до ЄС. Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що частина цих напрацювань використана в запропонованій проєктом Association4U Концепції і закликала членів Комітету та експертів проєкту і далі працювати разом, щоб від Концепції перейти до створення законопроєкту про європейську інтеграцію.