Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Члени Комітету з питань інтеграції України до ЄС зустрілися з делегацією МЗС Швеції

21 Фото

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

10 червня 2021, 09:44

Комітет заслухав звіт Уряду про виконання Програми з євроінтеграції

На засіданні 9 червня Комітет з питань інтеграції України до ЄС заслухав звіт про виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України у 2020 році у сфері європейської інтеграції.

Віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина поінформувала членів Комітету щодо стану виконання Програми Кабміну за різними напрямами. Програма діяльності Уряду, за словами Ольги Стефанішиної, передбачала започаткування пілотних проєктів регіональних офісів європейської інтеграції. Вони були відкриті в декількох регіонах України. Віцепрем’єрка нагадала, що Україна та ЄС домовились започаткувати оновлення торгових параметрів та перегляд Угоди про асоціацію.

Ольга Стефанішина відзвітувала, що за результатами спільної урядової та парламентської роботи на саміті Україна-ЄС і на Раді асоціації був започаткований діалог щодо Європейського зеленого курсу: «Ми фактично єдина країна, яка бере участь в розробці регламенту про впровадження інструментів прикордонного вуглецевого коригування». Також, за словами Ольги Стефанішиної, Україна та ЄС намагаються синхронізувати бачення щодо доступних фінансових інструментів зеленої трансформації, яких потребуватимуть українські компанії та українська економіка загалом: «Ми домовились, що вже в липні цього року делегація ЄК перебуватиме в Україні, де проводитиме перемовини з міжнародними фінансовими установами, з урядовцями з тим, щоб сформувати Дорожню карту фінансової підтримки України в цьому напрямку».

Віцепрем’єрка нагадала, що Україна подала заявку щодо головування в Дунайській стратегії ЄС і Комітет цієї стратегії підтвердив таке головування. Також Кабмін ухвалив рішення про затвердження плану розбудови та облаштування пунктів пропуску через державний кордон України, з пріоритетним напрямком облаштування прикордонно-митної інфраструктури на кордоні між Україною та країнами ЄС. Ольга Стефанішина також поінформувала, що за останній квартал з тих нормативно-правових актів, які були схвалені на засіданні Комісії з питань виконання Угоди про асоціацію, Уряд вже ухвалив 8 і ще 13 перебувають зараз на опрацюванні Кабміну.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС зауважила, що Програма діяльності Уряду так і не була затверджена Верховною Радою України. «Власне кажучи ми розглядаємо самооцінку Уряду зараз. На жаль в тому, що ми бачимо у звіті, хоча він досить об’ємний, з точки зору євроінтеграції і виконання своїх завдань і результативності, досить багато загальних фраз, тому мені б хотілося за результатами розгляду цього звіту отримати більш детальну інформацію для нашого Комітету щодо того, що конкретно в кожному напрямку було зроблено для досягнення того чи іншого результату», підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.