Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

13 травня 2021, 09:41

Іванна Климпуш-Цинцадзе: «Маємо зробити все, щоб «Північний потік-2» не був завершений»

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС взяла участь в онлайн конференції «Україна у Вашингтоні та за його межами: розвиток партнерства шляхом інновацій і реформ». Ця конференція відбувається щороку, починаючи з 2011-го, за підтримки Американсько-Українського Фонду — некомерційної організації, яка підтримує демократію, вільну ринкову економіку та права людини в Україні, а також американсько-українські відносини. У події беруть участь лідери та експерти з України та Сполучених Штатів.

Учасники конференції обговорили загрози зміни клімату, а також те, як Україні найкраще протистояти викликам, пов’язаним зі зміною клімату в найближчі десятиліття.

Голова Комітету зазначила, що енергетичний сектор України протягом багатьох років був об’єктом атак у різних формах. Після Революції Гідності, за словами Іванни Климпуш-Цинцадзе, Україна, нарешті, почала докладати систематичних зусиль, щоб забезпечити собі справжню енергетичну незалежність: «Після Революції Гідності ми ратифікували та почали реалізовувати Угоду про асоціацію з ЄС, важливою частиною якої є енергетичний сектор. Більше того, нам вдалося до середини літа 2019 року оновити наші зобов'язання за Угодою в енергетичному секторі (Додаток 27 до Угоди), і вперше ми отримали юридичну обіцянку від ЄС, що якщо ми виконаємо наші зобов'язання, Євросоюз вживатиме заходів щодо інтеграції українського енергетичного сектору в енергетичні ринки ЄС». Водночас, сьогодні цей процес, на думку голови Комітету, виглядає не так оптимістично: «За останні кілька років ми рухаємось на крок вперед і на два кроки назад. За цей час у нас вже змінилося 4 міністри енергетики, що не дозволяє системної роботи на цьому напрямі. Більше того, головне завдання в цій сфері — інтеграція до європейської континентальної електромережі ENTSO-E, незважаючи на те, що Парламент, нарешті, зробив свою роботу, і закони дозволяють це зробити, — поки на початковій стадії виконання. Ми розуміємо, що ще потрібно ухвалити багато технічних і політичних рішень включно з політичною волею. І, очевидно, це залежить не лише від рішень, які ухвалюватимуть у ЄС, а, насамперед, від рішень і дій усередині України». 

 

Також Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що постійна зміна правил і регуляторної політики в Україні не додає довіри нашим партнерам, зокрема, у сфері відновлювальної енергетики, ринку газу та електроенергії. Щоб зберегти енергетичну і не лише енергетичну незалежність, Україна має припинити спроби повернутися до тих практик, від яких спромоглася відмовитися: «Влада імпортує електроенергію з РФ і Білорусі. Це не відповідає нашим намірам щодо інтеграції до європейської електричної мережі. Якщо це не буде зупинено, Росія використає це, як ще один важіль впливу на Україну. Ще одна загроза — знову купувати газ у РФ, чого ми не робили понад 7 років. Ми купували реверсний газ через наших партнерів із ЄС», — заявила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Голова Комітету зауважила, що Україна має спільний інтерес зі Сполученими Штатами — зробити все, щоб будівництво газогону «Північний потік-2» не було завершено: «Національний інтерес США повністю збігається з українським національним інтересом. Ми будемо голими перед Російською Федерацією та можливою ескалацією її агресії і повномасштабним нападом на Україну, якщо «Північний потік-2» буде добудовано, і Україна втратить транзит газу з Росії до ЄС». Іванна Климпуш-Цинцадзе також впевнена, що в сучасному діалозі України та Сполучених Штатів бракує щирості та відкритості. «Довіру дуже складно побудувати, але дуже легко знищити. І коли ми бачимо в різних сферах — в енергетичному секторі, в антикорупційній реформі, судовій реформі, що не докладаються необхідні зусилля задля виконання надважливих завдань — це підриває довіру. Нинішня влада має бути значно чіткішою у формулюванні своїх цілей і прозорою у їхньому досягненні», — підсумувала голова Комітету.