Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

29 квітня 2021, 14:43

Комітет заслухав звіти щодо виконання Угоди про асоціацію з ЄС у сферах енергетики, енергоефективності та довкілля

На засіданні 28 квітня Комітет з питань інтеграції України до ЄС заслухав звіти представників відповідальних міністерств та відомств щодо виконання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом в енергетиці, енергоефективності та захисті довкілля. 

 

У звіті проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи, підготовленому на запит Комітету з питань інтеграції України з ЄС, вказано, що у сфері енергетики Україна ще має імплементувати у своє законодавство двадцять актів Європейського Союзу. Для цього потрібно ухвалити десять законопроєктів, серед яких — про запобігання зловживанням на оптових енергетичних ринках, щодо оплати послуг з передачі електричної енергії при експортних операціях, щодо енергетичної інфраструктури, а також щодо пошуку, розвідування та видобування вуглеводнів.

 

Представник Міненерго Олександр Тарасенко повідомив, що міністерство продовжує консультації з Європейською Комісією щодо погодження законопроєктів, які стосуються сфери енергетики. Нагадаємо, за умовою оновленого Додатку XXVII до Угоди про асоціацію, Україна зобов’язана погоджувати з Єврокомісією усі законопроєкти у сфері енергетики, які надходять на розгляд Верховної Ради — чи не суперечать вони праву Європейського Союзу. Олександр Тарасенко також поінформував членів Комітету, що Міненерго готове до оновлення і самого Додатку XXVII до Угоди. Однак це буде зроблено після оцінки виконання Україною своїх зобов’язань у сфері енергетики. Міністерство, за словами його представника, також розробило проєкт закону про проєкти національного інтересу у сфері енергетики. Цей документ невдовзі має бути переданий на розгляд Уряду. Міненерго також очікує схвалення Парламентом законопроєкту про енергетичну ефективність, який є важливим для імплементації в українське законодавство 27 Директиви ЄС. Наразі документ ухвалений ВР у першому читанні. Важливим, за словами Олександра Тарасенка, є також проєкт закону №4527 щодо розвитку високоефективної когенерації. Також у ВР зареєстровано низку законопроєктів, спрямованих на відновлення функціонування та стимулювання розвитку енергосервісу. Ці документи також передбачені Директивою 27 ЄС про енергоефективність. Представник Міненерго також наголосив на важливості імплементації в законодавство України Регламенту 1227/2011 про цілісність та прозорість оптового енергетичного ринку — регламент РЕМІТ. Наразі у Верховній Раді зареєстровані кілька законопроєктів з цією метою. 

 

У сфері захисту довкілля, за даними звіту проєкту ЄС-ПРООН з парламентської реформи, Україна має імплементувати також майже два десятки актів права Європейського Союзу, щоб наблизити своє законодавство у цій сфері до європейського. Ірина Ставчук, заступниця Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань європейської інтеграції повідомила, що Міндовкілля очікує розгляду у Верховній Раді щонайменше трьох важливих законопроєктів — у другому читанні законопроєкт про управління відходами, а також законопроєкт про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення, законопроєкт про Смарагдову мережу та законопроєкт про екологічний контроль. Також уже пройшов стадію громадського обговорення і зараз на погодженні проєкт Морської стратегії. На фінальних стадіях, за словами Ірини Ставчук, є законопроєкт про хімічну безпеку, який невдовзі має бути внесений на розгляд Верховної Ради. Ірина Ставчук також поінформувала членів Комітету, що Міндовкілля веде роботу щодо перегляду Додатків до Угоди про асоціацію. Проведено консультації із бізнесом та громадськими організаціями, процес має бути фіналізований протягом одного-двох місяців.