Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

24 березня 2021, 10:48

У Раві-Руській за підтримки ЄС збудують дитячі будинки сімейного типу та Центр діалогу українсько-польської культури

Чотири дитячі будинки сімейного типу та Центр діалогу українсько-польської культури будуть створені на території Монастирського комплексу отців Реформаторів у Раві-Руській, на Львівщині. Про це повідомили у департаменті міжнародно-технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА. Завдяки реконструкції, за фінансової підтримки ЄС, у Монастирському комплексі отців Реформаторів 40 дітей-сиріт отримають дім та піклування, а Центр діалогу культур, створений на базі комплексу, дозволить Раві-Руській стати осередком розвитку українсько-польського культурного діалогу. Сьогодні розповідаємо про це у рубриці #УспіхиУА. 

 

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію з ЄС і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

 

Костел св. Михаїла та монастир Реформатів — найдавнішу збережену архітектурну пам'ятку міста Рава-Руська буде відновлено за фінансової підтримки ЄС у рамках програми транскордонного співробітництва «Польща – Білорусь – Україна 2014-2020». Проєкт у Раві-Руській реалізують спільно зі схожим проєктом у польському Венгруві. Загальна сума реконструкції складає майже 2,5 млн. євро, з яких понад 880 тис. євро — частка, яка буде спрямована на Раву-Руську. У Раві-Руській проєкт втілює колектив організації «Карітас-Спес».

 

У комплексі колишнього монастиря буде створено 4 дитячих будинки сімейного типу, у які влаштують 40 дітей-сиріт, а сам костел відновлять як культову споруду. Реставрація Монастирського комплексу отців Реформаторів розпочалася ще у 2015 році з ремонту даху. Його зробили за кошти Міністерства інвестицій та розвитку Республіки Польща.

«Було досягнуто згоди про передачу споруди колишнього монастирського комплексу отців Реформаторів безоплатно у власність Курії Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви за умови будівництва на його базі дитячого будинку сімейного типу, що складатиметься з чотирьох сегментів для чотирьох сімей по 10-12 осіб», – повідомив начальник Служби у справах дітей Львівської облдержадміністрації Володимир Лис. Координатор проєкту Маркіян Стефанишин, розповів, що вже виконано значну частину ремонтно-реставраційних робіт, зокрема: утеплено дах, залита стяжка на горищі, прокладена каналізація та водовідведення, проведено демонтажні роботи.

«Окремо, реконструйовано котельню, що працюватиме на твердому паливі. В межах туристично-промоційної частини проєкту проведено історичні дослідження про монастирі Реформатів на території Львівщини та видано брошуру про монастир Реформаторів у Раві-Руській. На виконання зазначених заходів використано понад 260 тис євро гранту та 535 тис гривень власного внеску Курії Львівської Архідієцезії Римсько-Католицької Церкви», – повідомив Маркіян Стефанишин.

 

Костел св.Михайла був збудований у 1729-1737 роках у бароковому стилі за проєктом відомого італійського архітектора Павла Фонтани на місці старого дерев’яного костелу. У 1738 році костел було освячено на честь святого Михайла. Пізніше до костелу було прибудовано двоповерховий монастир з келіями. В інтер’єрі костелу до нашого часу збереглися сліди настінного розпису ХІХ століття, фрагменти дерев’яних вівтарів. Його фасад прикрашають намальовані зображення – Св. Франциска й Св. Антонія. Двоповерхові приміщення розташовані таким чином, що утворюють велике внутрішнє подвір’я. На території ансамблю, оточеного мурами з в’їзними воротами, збереглися залишки монастирського саду. Успішна реалізація проєкту дозволить не тільки зберегти пам’ятку архітектури, але й поглибить добросусідські відносини з Польщею та надасть Монастирському комплексу отців Реформаторів нового соціального значення —переконані в департаменті міжнародно-технічної допомоги та міжнародного співробітництва Львівської ОДА. Там розповіли, що проєкт, окрім інфраструктурної має потужну соціальну, історико-культурну та туристичну складову. Зокрема, він передбачає створення туристичного маршруту Постреформацьких монастирів, що дозволить збільшити туристичну привабливість прикордонних територій. Будівництво Центру Діалогу Культур дозволить Раві-Руській стати осередком розвитку діалогу польсько-українських культур через обмін молоддю, наукових конференцій, культурних та інші заходів.

 

Загалом у рамках транскордонного співробітництва у галузі збереження історико-культурної та природної спадщини, із 17 відібраних програм у трьох країнах, 10 – реалізуються у Львівській області. З 32 млн. євро, 6,5 млн. – передбачені для проєктів на Львівщині. Окрім Рави-Руської, відбуватиметься також фінансування історично-культурних пам’яток Підкамені, Сколе, а також природоохоронних проєктів Червонограда, Східниці та Добромиля.

 

За матеріалами Львівської Архідієцезії РКЦ в Україні та сайту Прикордоння та http://www.peremrda.gov.ua/index.php?catid=4&id=27909%3A2021-01-21-12-04-12&option=com_content&view=article

Фото — kray.org.ua