Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

23 лютого 2021, 08:20

Податкові пільги для роботодавців, які працевлаштують людей пенсійного віку

У нас #НаОпрацюванні Комітету проєкт закону №4688 про внесення змін до статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування». Цей документ пропонує стимулювати працедавців брати на роботу людей, які досягли пенсійного віку.

В Україні Дискримінація за віковою ознакою у сфері праці законодавчо заборонена. За законом в оголошеннях про вакансію не можна зазначати обмеження щодо віку і статі кандидатів. Але, насправді, як показують соціологічні дослідження, саме утиски за віком є основним та найбільш поширеним видом дискримінації в Україні. Фонд Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва у 2020 році третє провів загальнонаціональне опитування  «Що українці знають та думають про права людини», яке показує як змінилося сприйняття прав людини в Україні за чотири останні роки. Дані дослідження свідчать, що дискримінацію за віком вважають найпоширенішою 40,2% опитаних. При цьому тенденція з кожним роком погіршується, оскільки у 2016 році, за даними дослідження Фонду, на вікову дискримінацію вказували 37,4% респондентів.

Поняття «ейджизму», тобто дискримінацію саме за віком, запропонував у 1969 році у США геронтолог Роберт Батлер. Це порушення прав людини, підставою для якого є суто її вік, а не професійні чи будь які інші навички.

Що пропонує законопроєкт №4688?

Проєкт пропонує матеріально стимулювати роботодавців брати на роботу людей пенсійного віку, а також дозволяти людям працювати навіть після досягнення такого віку. За це працедавцям пропонується встановити єдиний соціальний внесок у розмірі 9,573% бази нарахування ЄСВ для підприємств, установ і організацій, фізичних осіб - підприємців, у тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування.

Авторка законопроєкту переконана, що його ухвалення дасть змогу, з одного боку, збільшити доходи людей пенсійного віку, підвищити рівень їхнього життя, а з іншого – зменшити соціальну напругу в суспільстві, змінити суспільну думку та допомогти літнім людям почуватися рівними та повноцінними членами громади.