Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

10 лютого 2021, 15:19

«Корупція продовжує стримувати процес реформ в Україні»

Про це віцепрезидент Європейської Комісії Валдіс Домбровскіс заявив під час обговорення звіту про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у Європарламенті.

 

Домбровскіс зауважив, що протягом останніх років Україна провела багато важливих реформ: «Незважаючи на помітний прогрес, широко розповсюджена корупція продовжує стримувати процес реформ в Україні. Ключові установи повинні мати сильне та незалежне керівництво і робити свою роботу без політичного, економічного чи іншого втручання». У звіті про імплементацію Угоди про асоціацію між Україною та ЄС йдеться про те, що контрабанда вигідна лише злочинцям та олігархам. «Це потрібно зупинити і для цього життєво важливо, щоб Національне антикорупційне бюро було повністю незалежним. Протягом багатьох років Бюро продемонструвало свою ефективність і дало відчутні результати. Боротьба з корупцією є ключовою умовою макрофінансової підтримки ЄС», — заявив віцепрезидент ЄК.

 

Валдіс Домбровскіс упевнений, що комплексна реформа судової системи в Україні вже давно назріла, і це підтверджують останні події у сфері верховенства права та боротьби з корупцією. «Венеційська комісія та дорожня карта послів країн G7, доповнюючи постійні поради Представництва ЄС владі та політикам, дають чіткі вказівки щодо того, що потрібно зробити. Ми усвідомлюємо складність завдання. Із самого початку втручання Росії було спрямоване на дестабілізацію, поділ та послаблення України. Тож найкраща відповідь — залишатися згуртованими та продовжувати працювати на процвітання і стабільність», — додав Домбровскіс. Віцепрезидент Єврокомісії запевнив, що Європейський Союз готовий підтримати Україну в цьому. «Ми закликаємо всі політичні фракції, орієнтовані на реформи, об'єднатися та подати чіткий сигнал про рішучість України зробити свій шлях реформ незворотним», — заявив він.

 

Валдіс Домбровскіс також нагадав, що ЄС цілковито підтримує Україну з тих пір, як Росія розпочала військову агресію та незаконно анексувала Крим у 2014 році. «Наша підтримка незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах була непохитною з моменту початку агресії в південних та східних регіонах України», — заявив він. 

 

Віцепрезидент Єврокомісії додав, що Україна залишається на високому рівні в європейському порядку денному. «ЄС підтримує Україну на її шляху до реформ, надаючи безпрецедентну фінансову та технічну підтримку. Ми підтримуємо Україну в рамках нової програми макрофінансової допомоги на суму 1,2 мільярда євро, яка допоможе пом'якшити економічний вплив пандемії. Перший транш у розмірі 600 мільйонів євро був виплачений на початку грудня», — нагадав Домбровскіс. Угода про асоціацію між Україною та ЄС, за його словами, є унікальною платформою для поглиблення Україною реформ. «Угода має величезний потенціал, і ЄС готовий вивчити всі можливості для подальшого посилення нашої галузевої співпраці та економічної інтеграції», — переконаний віцепрезидент Єврокомісії. Він додав, що наступні кроки щодо розвитку двосторонніх відносин у постпандемічний період Україна та ЄС обговорять на Раді асоціації цього тижня.

Фото @VDombrovskis.