Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

25 січня 2021, 11:07

Адміністративне покарання за сексистські висловлювання

У нас #НаОпрацюванні Комітету одразу два законопроєкти, які пропонують на законодавчому рівні запровадити поняття сексизму, встановити заборону його проявів та відповідальність за них.

 

Законопроєкт №4598 пропонує внести зміни до Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей  жінок і чоловіків». Документ, зокрема, пропонує запровадити у згаданому законі визначення сексизму.

 

Сексизм, як пропонують його визначати автори проєкту №4598, — це будь-які дії, жести, візуальні прояви, вимовлені або написані слова, практика або поведінка, в основі яких лежить ідея про те, що людина або група людей гірші через свою стать, та які проявляються в публічній або приватній сферах, у мережі Інтернет або поза нею і скеровані на (або спричиняють): порушення власної гідності або прав людини чи групи людей; сексуальну, психологічну шкоду або страждання особи чи групи осіб; створення загрозливого, ворожого, принизливого або образливого середовища; перешкоджання незалежності або повноцінному здійсненню прав людини з боку особи чи групи осіб; підтримку та посилення ґендерних стереотипів.

 

Проєкт пропонує заборонити прояви сексизму, внісши доповнення до Статті 6 Закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей  жінок і чоловіків». Водночас, не вважати сексизмом та дискримінацією за ознакою статі автори проєкту пропонують:

  • спеціальний захист жінок під час вагітності, пологів та грудного вигодовування дитини;
  • обов'язкову строкову військову служба для чоловіків, передбачену законом;
  • різницю в пенсійному віці для жінок і чоловіків, передбачену законом;
  • особливі вимоги щодо охорони праці жінок і чоловіків, пов'язані з охороною їхнього репродуктивного здоров’я.

Щодо оскарження сексизму, дискримінації за ознакою статі, сексуальних домагань та насильства за ознакою статі проєкт №4598 твердить, що особа, яка вважає, що стосовно неї було вчинено перелічені дії, має право звернутися зі скаргою до державних органів, органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб, Національної поліції України, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та/або до суду в порядку, визначеному законом.

 

Автори законопроєкту №4599 вважають, що ініціатив, викладених у проєкті №4598 недостатньо, оскільки на законодавчому рівні питання відповідальності за прояви сексизму залишається неврегульованим, а безкарність правопорушника заохочує до вчинення нових правопорушень. Відтак, законопроєкт №4599 пропонує внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення і встановити відповідальність за прояви сексизму у суспільстві. Проєкт вносить зміни до Статті 173(2). Її доповнено словами «Вчинення сексизму, домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування». 

 

За прояви сексизму згадання стаття передбачатиме таке покарання: штраф від 10 до 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин, або адміністративний арешт на строк до 7 діб.

Ті самі дії, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за одне з порушень, передбачених частиною першою цієї статті, — тягнуть за собою накладення штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин, або адміністративний арешт на строк до 15 діб.