Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

13 січня 2021, 09:12

Подорож починається: 2021-й — рік залізниці в ЄС

2021-й рік у Євросоюзі оголошено роком залізничного транспорту. Це ініціатива Європейської комісії, мета якої інформувати про переваги залізниці як стійкого, комфортного та безпечного виду транспорту. Протягом року Єврокомісія ініціюватиме та проводитиме заходи, спрямовані на те, щоб привернути увагу до залізничного транспорту на всьому континенті, а також заохотити громадян ЄС та бізнес користуватися цим видом перевезень. Це, зі свого боку, сприятиме досягненню основної цілі Зеленої Угоди ЄС — зробити Європу кліматично нейтральним континентом до 2050 року.

Адіна Велян, єврокомісарка з питань транспорту заявила: «Наша сфера мобільності має бути стійкою, безпечною, комфортною та доступною. Залізниця здатна забезпечити все це і навіть більше! Європейський рік залізничного транспорту дає нам можливість знову відкрити цей вид перевезень. За допомогою різноманітних заходів ми допоможемо залізниці реалізувати свій потенціал сповна. Запрошую всіх вас взяти участь у Європейському році залізничного транспорту».

Залізниця — це майбутнє

В ЄС частка залізниці у викидах парникових газів, які продукує весь транспорт, складає менше 0,5%. Це робить її одним з найбільш дружніх до довкілля видів пасажирського та вантажного транспорту. Ще одна перевага колії — вона безпечна і з’єднує людей та підприємства по всьому ЄС через трансевропейську транспортну мережу (TEN-T).

Та попри всі перелічені переваги, лише близько 7% пасажирів та 11% товарів в ЄС подорожують залізничним транспортом. Європейський рік залізниці створить імпульс для збільшення частки залізниці у пасажирських та вантажних перевезеннях. Це значно зменшить викиди парникових газів та забруднення довкілля транспортом, а також зробить великий внесок у зусилля ЄС, спрямовані на втілення Європейської Зеленої угоди.

2021-й стане першим роком реалізації 4-го залізничного пакету. Протягом цього року має відбутися важливий перехід до Єдиного європейського залізничного простору: більш ефективної залізничної мережі з безперервною мобільністю через кордони.

Залізниця в центрі уваги у 2021 році

1 січня Єврокомісія запустила веб-сайт, що надає додаткову інформацію про ініціативу року залізниці в ЄС, а також розклад та огляд запланованих заходів. Події, проєкти та заходи по всьому ЄС висвітлюватимуть багато аспектів роботи залізничного транспорту — від провідної ролі у світі транспортних інновацій до місця залізниці в європейській культурі та спадщині, її значення для зв'язку регіонів, людей та бізнесу, її ролі у сталому розвитку туризму, а також для покращення відносин ЄС із сусідніми країнами.

Законодавчий порядок денний Комісії також відображатиме Європейський рік залізничного транспорту. Будуть внесені пропозиції щодо нового залізничного промислового партнерства, поліпшення зв'язку колії з іншими видами транспорту, а також щодо того, щоб зробити вантажні перевезення більш екологічними, як зазначено в нещодавно ухваленій Комісією Стратегії мобільності.

Ініціатива відзначити у 2021-му рік залізничного транспорту в ЄС була запропонована Європейською Комісією у березні минулого року. Європейський Парламент та Рада ухвалили її у грудні 2020 року. Ця ініціатива — частина зусиль ЄС в рамках Європейської Зеленої угоди, яка має зробити Європу кліматично нейтральною до 2050 року.

Одним із ключових елементів Зеленого курсу є впровадження чистіших та здоровіших видів транспорту, оскільки транспортний сектор сьогодні продукує близько 25% усіх викидів парникових газів в Євросоюзі. Європейський зелений курс передбачає скорочення на 90% транспортних викидів СО2 до 2050 року.

Для досягнення цієї мети та забезпечення того, щоб транспорт продовжував виконувати свої завдання під час переходу до чистої, цифрової та інноваційної економіки ЄС, Комісія ухвалила Стратегію сталої та розумної мобільності  у грудні 2020 року. Вона окреслює шлях до більш стійкого, розумного та екологічного перевезення всіма видами транспорту, зокрема подвоєння залізничних вантажних перевезень та збільшення втричі високошвидкісної залізничної активності до 2050 року. Комісія представить план дій щодо активізації пасажирського залізничного транспорту наступного року, а стратегія передбачає заходи щодо поліпшення пропускної спроможності та спрощення придбання квитків на різні види транспорту для подальшого підвищення привабливості залізничного транспорту.