Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

11 січня 2021, 09:37

Захистити пасажирів від акустичного насилля

 

У нас #НаОпрацюванні Комітету проєкт закону №3006 (https://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=68050). Він пропонує внести зміни до статті 40 Закону України «Про автомобільний транспорт» з тим, щоб захистити пасажирів у транспорті від нав'язливої музики та аудіо продукту, якого вони не замовляли. Співавторами законопроєкту є 16 депутатів, представників різних політичних сил. Вони переконані, що акустичне насилля в українському транспорті вже стало масовою проблемою та потребує регулювання на законодавчому рівні. 

 

Особливо гострою є ця проблема на автомобільному пасажирському транспорті всіх видів, коли в салонах громадського транспорту транслюють музику, фільми, радіопрограми голосно і без дозволу пасажирів. Це не тільки створює дискомфорт, коли впродовж поїздки, іноді багатогодинної, люди змушені слухати нав'язливі звуки, яких вони не замовляли. Така ситуація порушує природне право людей на власний приватний простір і тишу. До того ж, протести проти акустичного насильства, суперечки про мову, жанр, зміст аудіовізуального продукту, що транслюється в салоні транспортного засобу, призводять до конфліктів пасажирів з водіями чи між собою. Запропонований законопроєкт пропонує цю проблему вирішити. 

 

Що пропонує законопроєкт №3006?

 

Проєкт закону пропонує внести зміни до статті 40 Закону України «Про автомобільний транспорт». 

  • Зокрема, встановити заборону на трансляцію в салонах рейсових автобусів музики, звуку фільмів чи інших звукових сигналів, крім інформації про поїздку. 
  • Передача звуку може здійснюватися лише на індивідуальні навушники пасажирів. 
  • В таксі або під час нерегулярних автобусних перевезень така трансляція допускається за згодою всіх пасажирів. 

 

Проєкт містить доручення органам виконавчої влади внести зміни про захист пасажирів від акустичного насильства до правил перевезень на всіх видах пасажирського транспорту.