Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

30 грудня 2020, 16:00

Іванна Климпуш-Цинцадзе очолила рейтинг депутатів, які найбільш активно просувають інтереси Україна за кордоном

Рада зовнішньої політики «Українська призма», за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Порталу зовнішньої політики, провели експертне опитування, на основі якого підвели дипломатичні підсумки року та сформувати рейтинг головних дипломатичних перемог і поразок 2020-го. Опитування було проведене у період з 9 по 21 грудня, у ньому взяло участь 111 експертів.

 

Найбільшим досягненням зовнішньої політики України у році, що минає експерти назвали отримання нашою державою статусу члена програми розширених можливостей НАТО. Про це сказали 16% опитаних. На другому місці — ухвалення Угоди про стратегічне партнерство з Великою Британією. І на третю позицію опитані поставили збереження санкцій проти Російської федерації. 

 

Найбільшим провалом у зовнішній політиці у 2020-му експерти назвали погіршення відносин з Угорщиною, стагнацію Нормандського процесу та відсутність прогресу на Донбасі. Серед поразок зовнішньополітичного курсу України опитані також відзначили Мінський формат переговорів з Росією та втрату довіри до України з боку Західних партнерів. Загалом же рівень поточної реалізації зовнішньої політики України 48% експертів оцінили на трійку за п’ятибальною шкалою. 

 

На запитання «Які проблеми заважають більш ефективній реалізації зовнішньої політики України» абсолютна більшість експертів — понад 70% — погодилися, що це відсутність у керівництва держави стратегічного бачення цієї зовнішньої політики. Експерти також відзначили погану координацію між органами влади та кадрові проблеми у державному управлінні — відсутність фахівців на відповідальних посадах. 

 

37% респондентів заявили, що зовнішньополітичний курс України не зовсім відповідає їхнім очікуванням — він, відтак, був або не достатньо ефективним, зрозумілим чи прозорим. У відносинах із Європейським Союзом навпаки — понад 60% погодилися, що курс України деякою мірою відповідає їхнім сподіванням. 

 

П'ятірку найбільш дружніх до України держав вже другий рік поспіль очолила Литва. На другому місці — також вдруге поспіль —Канада, далі — США, Велика Британія та Польща. 

 

Найбільш ворожою для України державою, цілком прогнозовано, респонденти назвали Росію. На друге та третє місця поставили Угорщину та Білорусь. 

 

«Європейську правду» вже другий рік поспіль визнали засобом інформації, який найякісніше висвітлює питання зовнішньої політики та міжнародних відносин. 

 

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе очолила рейтинг народних депутатів, які найбільш активно просувають інтереси України за кордоном. Так вважає 32% опитаних. До п'ятірки також увійшли — голова делегації України в ПАРЄ Ліза Ясько, п’ятий президент Петро Порошенко, депутати Ірина Геращенко та Олександр Мережко. 

 

Серед пріоритетів у зовнішній політиці України в короткостроковій перспективі переважає протидія російській агресії та збереження санкційного тиску. На другому та третьому місцях відповідно — посилення співпраці з НАТО та інтеграції України до ЄС. Європейський Союз більшість опитаних також вважає найперспективнішим для просування національних інтересів України регіоном. 

 

Пріоритетним питанням для України на наступний 2021 рік більшість респондентів визначили протидію російській агресії. Євроатлантичну інтеграцію та виконання Угоди про асоціацію з ЄС експерти поставили на друге та третє місце.