Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

23 грудня 2020, 14:23

Створити реєстр професій і поставити професійні стандарти над кваліфікаційними

На засіданні 23 грудня Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув законопроєкти, які пропонують зміни до законодавства у сфері оплати праці, освіти та зайнятості населення. Законопроєкт №4147 щодо функціонування національної системи кваліфікацій, зокрема, визначає такі поняття як повна та часткова кваліфікація, встановлює пріоритетність професійних стандартів над кваліфікаційнми характеристиками, а також ініціює створення Реєстру професій та кваліфікацій. Він, за висновком Комітету, за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України. Такий самий висновок ухвалили і до альтернативного проєкту №4147-1. Цей документ визначає базові вимоги до професійних стандартів, основні засади оцінювання, присвоєння, підтвердження та визнання професійних кваліфікацій, правила формування реєстру професій.

 

Такими, що не суперечать праву ЄС Комітет також назвав проєкти законів:

  • 4169 про внесення змін до Закону України «Про автомобільний транспорт». Документ дає визначення всім категоріям електричного транспорту та зарядним станціям до нього, а також запроваджує адміністративну відповідальність за порушення стосовно транспортних засобів, оснащених електричними двигунами. Комітет ухвалив висновок, що проєкт закону за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, водночас, досить фрагментарно враховує положення Директиви Європейського Парламенту та Ради 2014/94/ЄС.
  • Проєкт Закону №4132 про захист від демпінгового імпорту. Документ пропонує змінити механізми проведення антидемпінгових розслідувань, а також механізми застосування антидемпінгових заходів за результатами цих розслідувань. На думку членів Комітету, проєкт не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребує доопрацювання, зокрема, з урахуванням пунктів 12.2.1, 12.2.2 статті 12 Угоди про застосування Статті VI ГАТТ 1994.

Таким, що не узгоджується із цілями Угоди про асоціацію, Комітет визнав проєкт закону №2529 щодо приведення у відповідність до законодавства Європейського Союзу в частині вимог до торгівлі на внутрішньому ринку. Документ пропонує встановити максимальний термін розрахунків між постачальниками продовольчих товарів та продавцями. Для товарів, строк придатності яких менше за 11 днів, розрахунки між ними здійснюються не пізніше 10 календарних днів з дня отримання, а для товарів, строк придатності яких понад 10 днів — розрахуватися треба буде не пізніше 60 календарних днів з дня отримання товарів. Проєкт, за висновком Комітету, потребує суттєвого доопрацювання, зокрема, для збереження принципу свободи договору.