Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

23 листопада 2020, 09:02

Ділитися знаннями і допомагати найуразливішим

Сьогодні в рубриці #УспіхиУА історія студентів-правників з Маріуполя, які, за підтримки проєкту ЄС UPSHIFT та UNICEF Ukraine, надають безкоштовну юридичну допомогу людям, які її потребують, але не можуть оплатити.

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію з ЄС і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

Інна Михайленко, Роман Шамара та Віолетта Дресвяннікова — троє студентів-правників Маріупольського державного університету — заснували клініку правової допомоги «Studconsult». Їхня мета — надавати юридичну допомогу найуразливішим групам населення — малозабезпеченим сім’ям, матерям-одиначкам, літнім людям, студентам та людям з інвалідністю. Реалізувати цей проєкт їм вдалося в рамках програми UPSHIFT за підтримки UNICEF Ukraine та Фонду «Професійний розвиток Харкова» завдяки фінансовій підтримці Європейського Союзу.

Інна, Роман та Віолетта кажуть, що мріяли разом відкрити юридичний кабінет, але у них не було ні грошей, ні підтримки. За 50 тис грн від програми UPSHIFT вони змогли відремонтували кабінет у своєму університеті, придбати меблі та техніку і почати працювати.
«Ніхто не хоче наймати студентів, які не мають досвіду, і довіряти їм важливі справи, — каже 20-річна Віолетта. — Ми розуміли, що такий досвід нам доведеться здобувати самим».

Клініка «Studconsult» працює менше року, але за цей час молоді люди вже змогли допомогти десяткам своїх клієнтів. Зокрема, сироті вони допомогли отримати соціальні виплати за 2,5 роки, пенсіонеру нарешті подати до суду необхідний позов, щоб оформити комунальну субсидію, працівниці заводу отримати путівку, а ошуканій дівчині захистити свої права. Уся допомога надається безкоштовно.
«Studconsult» працює за такими напрямками: трудове, цивільне, сімейне, житлове, пенсійне право та право соціального захисту, а також адміністративне, конституційне, земельне та екологічне право. До спалаху епідемії COVID-19 консультації відбувалися в офісі юридичної клініки за адресою Проспект будівельників 129 (будівля історичного факультету Маріупольського державного університету). Із запровадженням карантинних обмежень через коронавірус «Studconsult» надає юридичну допомогу онлайн. Такі консультації можна отримати в інстаграм @_studconsult_, фейсбуці та електронною поштою urclinikamst@gmail.com або ж, заповнивши форму-заявку на сайті юридичної клініки www.studconsult.info.

Через карантин юристам-волонтерам довелося відкласти свої плани працювати на виїзді — зокрема у сільській місцевості на лінії зіткнення на Сході України. Натомість, «Studconsult» розвиває ще один важливий напрямок допомоги — правову освіту для населення.
Інна, Роман та Віолетта проводять безкоштовні лекції для школярів 9-11 класів та семінари для студентів-правників задля обміну інформацією та набуття практичних навичок з реалізації прав людини.

А ще робота «Studconsult», окрім онлайн, триває і в телепросторі. На місцевому маріупольському телеканалі стартувала рубрика #Юридична_клініка в програмі «Ранок Маріуполя» за участі Романа, Віолетти та Інни. Вони розповідають про права людей, діляться корисною інформацією, яка може допомогти навіть у щоденних тривіальних ситуаціях, дають багато цікавих порад. Приміром, які права має покупець у магазині, що робити, якщо випадково розбили товар, як оплатити товар, якщо ціна на ціннику і в базі касира відрізняється, чи має право охоронець на огляд ваших особистих речей або ж чи маєте ви право на відеозйомку поліцейських, якщо вони зупинили вас та що робити, якщо вскочили в яму та пошкодили автомобіль? І ще багато цікавого та корисного.

У засновників «Studconsult» великі плани на майбутнє. Вони планують розширити юридичну клініку, залучити до роботи інших студентів-правників, а згодом перетворити свій маленький стартап на справжню юридичну компанію.

Публікацію створено за матеріалами, сайту www.studconsult.info та ФБ сторінки https://www.facebook.com/studconsultmdu/.