Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

Зустріч членів Комітету та представники інших комітетів Верховної Ради з пані Послом ЄС в...

6 Фото

Комітет з питань інтеграції України до ЄС провів дискусію «Гендерна рівність в інтеграції до ЄС»

18 Фото

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

18 листопада 2020, 10:06

Містечко Гнівань на Вінниччині реалізує масштабний проєкт з енергомодернізації за підтримки ЄС

Сьогодні у рубриці #УспіхиУА розповідаємо про Гнівань — невеличке містечко на Вінниччині, яке завдяки фінансуванню від ЄС зможе модернізувати чотири дитячі садочки та помешкання для п’яти тисяч мешканців.

#УспіхиУА — рубрика про те, як українці на практиці реалізують Угоду про асоціацію і користуються можливостями співпраці з Європейським Союзом.

Проєкт «Енергоефективний Гнівань – енергетична політика сталого розвитку міста Гнівань» фінансується Європейським Союзом в рамках ініціативи EU4Energy та програми «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» та реалізується Гніванською міською радою у партнерстві з ГО «Єврорегіон «Дністер». Стартував проєкт у травні 2018 року. Його завершення планується на квітень 2021 року. Загальний бюджет — 970 913 євро. З цих коштів 757 312 євро покриває Європейський Союз, решту — Гніванська міська рада. Цей проєкт є найбільшим у Вінницькій області.

«Цьому передувала титанічна робота. Ми приєдналися до ініціативи «Угода мерів» четвертими на Вінниччині ще у 2015 році. Далі близько двох років працювали над розробкою Плану дій сталого енергетичного розвитку. І лише виконання усіх цих кроків дозволило у 2017 році взяти участь із цим проєктом у конкурсі Європейської Комісії та виграти його. Тоді ми були єдиними, хто виконав усі умови для участі із Вінницької області і стали одними із 6 переможців в Україні на рівні із великими обласними центрами», — каже міський голова Володимир Кулешов.

В рамках цього масштабного проєкту буде реконструйовано чотири дитячих садочки міста та проведено енергомодернізацію багатоповерхівок. Майже 5 тисяч мешканців (а це більше, як третина населення міста) отримають теплі та енергоощадні помешкання, а діти — теплі та відремонтовані приміщення садочків.

Що з проєкту сьогодні вже реалізовано?

Розпочалися активні будівельні роботи із термомодернізації 2-х дитячих садочків — №1 та №3. Будівельники уже працюють над заміною системи опалення, облаштуванням теплої підлоги в ігрових кімнатах, демонтують стару та встановлюють нову покрівлю, а також вирівнюють зовнішні стіни перед утепленням.
«Перед цим були виконані технічні обстеження будівель, енергоаудити, розроблено проєктно-кошторисну документацію, проведено експертизи та тендери. На кожному етапі ми працювали не тільки у рамках українського законодавства, а й у відповідності до європейських стандартів у тісній співпраці із Командою підтримки та австрійськими експертами», — каже координатор проєкту Євген Ткач.

Загалом на об'єктах заплановані повністю та частково такі види робіт: заміна систем опалення та вентиляції, встановлення нових енергозберігаючих вікон, утеплення стін та часткова заміна конструкцій, модернізація внутрішнього освітлення, встановлення зовнішніх ліхтарів з альтернативним джерелом енергії. Завдяки цим заходам комфортними умовами для навчально-виховного процесу будуть забезпеченні близько 350 вихованців та 100 працівників 4-х дошкільних навчальних закладів.
Очікується, що такі комплексні енергоефективні заходи дозволять щорічно: знизити витрати теплової енергії на близько 70% у кожному садочку, скоротити викиди СО2 загалом більше як на 200 тонн, знизити загальні витрати місцевого бюджету на енергоносії близько на 30 тис. євро.

«Метою цього проєкту у м. Гнівань є не тільки комфортні умови та економія енергоносіїв, а й зменшення негативного впливу на навколишнє середовище та зміни клімату. І це залежить не тільки від бюджетних установ, а від усіх мешканців та інших організацій міста. Тому разом із термомодернізацією садочків у рамках проєкту проводиться активна інформаційно-просвітницька кампанія серед мешканців громади, буде створено систему енергоменеджменту, а також Муніципальний фонд енергоефективності. Цей Фонд уже у 2021 році буде фінансувати енергоефективні заходи у багатоквартирних будинках на конкурсній основі за рахунок економії бюджетних коштів на енергоносіях садочків», — додає комунікаційна експертка проєкту Анастасія Ланова.

Угода мерів, приєднання Гнівані до якої дало змогу реалізувати цей масштабний проєкт – це найбільший у світі рух за збереження клімату і енергії на місцевому рівні. Європейська ініціатива Угода мерів об’єднує тисячі місцевих органів влади, які добровільно взяли на себе зобов'язання досягти кліматичних та енергетичних цілей ЄС. Підписанти зобов’язуються вжити заходів для досягнення мети скорочення викидів парникових газів щонайменше на 20% до 2020 року і 30% до 2030 року і виробити спільний підхід до вирішення проблеми пом'якшення наслідків зміни клімату та адаптації до них.

За матеріалами веб-сайту Гніванської об'єднаної територіальної громади, Вінницької агенція журналістських розслідувань та ФБ сторінки «Енергоефективний Гнівань - енергетична політика для сталого розвитку».