Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

16 листопада 2020, 10:40

Скасувати сезонний перехід на літній та зимовий час

У нас #НаОпрацюванні Комітету два законопроєкти №4201 та №4201-1, подані першим віцеспікером Парламенту Русланом Стефанчуком, які пропонують скасувати сезонні переведення стрілок годинників.

 

Автор аргументує це турботою про здоров’я українців. У пояснювальній записці до проєкту вказано, що сезонний «часовий стрибок» призводить до зміни біологічних ритмів людини, що негативно позначається на самопочутті, як фізіологічному, так і психологічному.

 

Чому варто скасувати сезонні переходи на літній та зимовий час?

 

Окрім суто медичних причин, таких як стрес та ускладнена адаптація до нового часу, автор проєкту аргументує це також тим, що єдиний Київський час на всій території України стане ще одним фактором для захисту територіальної цілісності України. Як відомо, на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора – Російської Федерації. Тому встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу дозволить зміцнити й безпекові позиції України — вважає автор проєкту. До того ж, йдеться у пояснювальній записці, переведення годинника ніяк насправді не допомагає енергозбереженню.

 

Як у ЄС?

 

Європейський парламент 26 березня 2019 року підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року. За пропозицію проголосували 410 депутатів, 192 виступили проти. Таке рішення було ухвалено за результатами онлайн-голосування, проведеного в країнах ЄС, згідно з яким 84% відсотки жителів ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній та зимовий час.

 

Загалом же у світі щорічний перехід на літній і зимовий час застосовується приблизно в 60 країнах. При цьому близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики.

 

Україна здійснює перехід на літній і зимовий час з 1996 року, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №509 від 13.05.1996 року «Про порядок обчислення часу на території України». Цю постанову вже намагалися скасувати в 2011 році, але відповідний законопроєкт депутати так і не підтримали. Якщо проєкти закону №4201 чи №4201-1 буде ухвалено — цьогорічний перехід на зимовий час, який Україна здійснила в останню неділю жовтня — буде останнім. Надалі стрілки годинників не переводитимуть.