Головна > Текстові публікації > Новини

Угода про асоціацію

01 березня 14:46
Путівник для здійснення аналізу відповідності проектів законів зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції та праву ЄС
посилання...
01 жовтня 15:13
Угода про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони посилання...

Діяльність Комітету

Відео Аудіо Фото

Медіа-архів

RSS

15-те засідання Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС

19 Фото

Виїздне засідання Комітету 5-6 травня 2023 року

41 Фото

Робочі зустрічі в Італії складі міжпарламентської мережі United for Ukraine

4 Фото

11 листопада 2020, 13:50

Регулювання ринку насіння й агрохімікатів та зміни до правил авіаційної безпеки

На засіданні 11 листопада Комітет з питань інтеграції України до ЄС розглянув подані у ВР законопроєкти щодо їхньої сумісності із правом Європейського Союзу та Угодою про асоціацію. 


Такими, що не суперечать праву ЄС члени Комітету визнали проєкти:

  • Проєкт Закону №4048 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини. Ініційований він Міністерством юстиції України. Документ пропонує низку змін до вже чинного законодавства України, щоби врегулювати ті питання, які суперечать практиці Європейського суду з прав людини. З цією метою проєкт №4048 пропонує три напрямки, за якими мають бути внесені зміни до законів. 1. Створити механізм пом'якшення покарання засудженим до довічного ув’язнення. 2. Гарантувати право засудженим отримувати копії процесуальних документів. 3. Проведення страйків на підприємствах транспорту та порядку вирішення колективних трудових спорів. Детально ми розглядали цей проєкт тут. За висновком Комітету цей проєкт відповідає міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції.
  • Законопроєкт №4110 про внесення змін до Державної програми авіаційної безпеки цивільної авіації. Документ пропонує надати можливість українцям користуватися електронними паспортами під час перельотів в межах України та для виїзду за кордон. Комітет ухвалив рішення, що проєкт за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України, але, водночас, потребує висновку Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. 
  • Проєкт Закону №4175 щодо забезпечення прав потерпілих осіб у кримінальних провадженнях щодо кримінальних правопорушень проти статевої свободи, статевої недоторканості особи та домашнього насильства. Документ пропонує забезпечити потерпілим від домашнього насилля чи на ґрунті статевої ненависті проведення допиту особою тієї ж статі та за обов'язкової участі у такому допиті психолога і, за потреби, лікаря. Слідчі (розшукові) дії за участі потерпілого/ї також мають відбуватися також за участі психолога або лікаря. Детально проєкт ми описували тут. Документ не суперечить міжнародно-правовим зобов'язанням України у сфері європейської інтеграції.
  • Проєкт Закону №3672 про внесення змін до Закону України «Про безпечність та гігієну кормів». Документ пропонує дозволити використання кормових добавок у виробництві кормів, а також ввозити їх в Україну, якщо такі кормові добавки зареєстровані(дозволені) в Європейському Союзі. Документ за своєю метою не суперечить Угоді про асоціацію, однак відтерміновує імплементацію окремих регламентів, що частково відповідає праву Європейського Союзу.
  • Законопроєкт №3680 щодо спрощення процедур експертизи, реєстрації сортів рослин та обігу насіння, за висновком Комітету, не суперечить праву Європейського Союзу. Щодо альтернативного проєкту №3680-1 щодо сортів рослин, насіння та садивного матеріалу — Комітет ухвалив висновок, що документ загалом відповідає цілям Угоди про асоціацію, але частково враховує положення права ЄС.
  • Проєкт Закону №4219 щодо дозвільної системи у сфері господарської діяльності та спрощення доступу на ринки. Документ пропонує запровадити електронний реєстр документів дозвільного характеру та декларацій для доступу суб’єктів господарювання на ринки. Документ відповідає цілям Угоди про асоціацію, не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України у сфері європейської інтеграції, але потребує доопрацювання з метою повного врахування положень Регламенту 2017/20/31.
  • Не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням у сфері європейської інтеграції і законопроєкт №4221 про саморегулювання господарської та професійної діяльності. Проєкт відповідає цілям Угоди, але потребує доопрацювання з точки зору правової визначеності у описі принципу недискримінації.
  • Проєкт Закону №3944 про внесення змін до статті 51 Кодексу торговельного мореплавства України щодо вимог до кваліфікації членів екіпажу. Проєкт Закону пропонує визначити умови за яких моряки мають право на отримання повторного підтвердження своєї компетентності для роботи на суднах без складання іспитів у державних кваліфікаційних комісіях. Члени Комітету ухвалили висновок, що документ за своєю метою не суперечить міжнародно-правовим зобов’язанням України.   

Такими, що не відповідають праву Європейського Союзу Комітет назвав такі проєкти законів:

  • Проєкт Закону №3470 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо меценатства у фізичній культурі і спорті. Проєкт, зокрема, пропонує звільнити від оподаткування об’єкти житлової і нежитлової нерухомості, що були отримані у власність набувачами меценатської допомоги або кінцевими бенефіціарами. Положення законопроєкту не відповідають вимогам Директиви №2006/112/ЄС, а також потребують висновку Антимонопольного комітету України щодо впливу його положень на конкурентне середовище.
  • Альтернативні проєкти №3470-1 та №3470-2 щодо меценатської діяльності у сфері спорту отримали такий самий висновок — вони теж не відповідають вимогам Директиви №2006/112/ЄС та потребують висновку Антимонопольного комітету України щодо впливу на конкурентне середовище.